Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Universiteit Leiden, Campus Den Haag

PERSBERICHT

maandag 4 november 2002

Uitbreiding Universiteit Leiden, Campus Den Haag
Opening Centre for Policy Studies door wethouder Verkerk

Wethouder drs. G.A.A. Verkerk van Economische Zaken zal op 6 november as om 16.00 uur het Centre for Policy Studies openen in het nieuwe pand van Campus Den Haag aan de Lange Houtstraat 5-7 te Den Haag. Daarna zal één van 's werelds meest vermaarde historici, prof. Geoffrey Parker, een openbaar college verzorgen. Hij wordt ingeleid door de Rector Magnificus van de Universiteit Leiden, prof. dr. Douwe Breimer.

Centre for Policy Studies
Het Centre for Policy Studies (CPS) gaat wetenschappers van verschillende faculteiten binnen en buiten de Universiteit Leiden samenbrengen om de interdisciplinaire aanpak van nationale en internationale thema's te versterken. Juristen, politicologen, historici, bestuurskundigen, culturele en regionale specialisten (Europa, Azië, het Midden-Oosten, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika) maken deel uit van het CPS. Kerntaken zijn het aanbieden van Engelstalige interdisciplinaire masterprogramma's en het organiseren van trainingen en conferenties.

Openbaar college 6 november
Professor Geoffrey Parker is een groot kenner van de Europese en de militaire geschiedenis. De titel van zijn bijdrage luidt From the House of Orange to the House of Bush: 400 years of revolutions in military affairs, or, how to understand the next Gulf War.
"Since all history books show that it is better to go to war supported by allies rather than alone, why is the United States pushing its technological edge so far ahead of everyone else that even our NATO allies now find it difficult to fight alongside the US?" Dat is één van de vragen die Geoffrey Parker zich stelt. In een openbaar college waarin hij 400 jaar van militaire revoluties beschouwt, vergelijkt hij het optreden van het Huis van Oranje in de 80-jarige oorlog met dat van "het huis van Bush" in het conflict met Irak. Parker waarschuwt de huidige regering in Washington niet te veel te luisteren naar haar militaire adviseurs in het Pentagon, maar vooral naar adviezen van deskundigen buiten het militaire establishment en naar adviezen van bondgenoten die al jaren strijden tegen terroristische organisaties, zoals Groot-Brittannië (IRA) en Spanje (ETA). Bush zou in dat geval leren dat de Verenigde Staten nimmer in staat zullen zijn Irak uitsluitend via het luchtwapen te verslaan, omdat raketschilden geen enkele terrorist zullen tegenhouden. Wellicht zijn dit voor het Pentagon en Bush vervelende gedachten, maar in oorlog geldt - zoals Churchill al zei: "you don't have to be nice, you only have to be right". Het college zal in het Engels worden gegeven.

Iedereen is van harte welkom om de opening van het Centre inclusief het openbaar college bij te wonen. De toegang is gratis. Voor meer informatie en/of opgave kan men contact opnemen met Campus Den Haag via tel: 070 302 10 70 of info@campusdenhaag.nl.

Campus Den Haag
Sinds 1999 kent de Universiteit Leiden een vestiging in Den Haag; Campus Den Haag. Campus Den Haag organiseert opleidingen voor professionals op de (raakvlakken van) recht, bestuurskunde, politieke wetenschap en internationale studies. Het zijn kortlopende opleidingen van academisch niveau met daarin een verwevenheid van wetenschap en de praktijk. Voor de activiteiten wordt geput uit de omvangrijke kennis en expertise van de verschillende Leidse faculteiten. In Den Haag worden verschillende disciplines bij elkaar gebracht en ontstaan nieuwe hoogwaardige vormen van (internationaal) onderwijs. Er studeren nu ongeveer 400 studenten Rechten of Politieke wetenschap in Den Haag. Daarnaast volgden vorig jaar rond de 1000 deelnemers een korte cursus of bezochten een lezing of debat. Ook vele professionals uit de publieke sector weten Campus Den Haag te vinden voor een In Company opleiding.


---
Noot niet bestemd voor publicatie: meer informatie bij Merel Heimens Visser, 070 302 10 70 of via mheimensvisser@campusdenhaag.nl of dr Wim van Den Doel via h.w.van.den.doel@let.leidenuniv.nl