Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 04-11-2002
Onderwerp: Bouwen wonen en leefomgeving

Gezamenlijk persbericht

Op woensdag 6 november ondertekenen Gurbe Helbig , directeur van woningcorporatie deltaWonen en Gerard van Dooremolen, wethouder volkshuisvesting van de gemeente Zwolle, de oprichtingsakte van de NV Wonen boven winkels Zwolle. Dit gebeurt om 10.30 uur in het stadhuis van Zwolle (Thomas à Kempiszaal). Vertegenwoordigers van de twee aandeelhouders van de nieuwe NV, de gemeente Zwolle en deltaWonen, presenteren aansluitend de NV Wonen boven winkels Zwolle aan de genodigden.

In de Zwolse binnenstad is sprake van structurele leegstand boven de winkels. Deze leegstand is geen maatschappelijk wenselijke situatie; in een vitale stad wordt geleefd en gewoond, wat weer bijdraagt aan een gevoel van veiligheid bij een verblijf in de binnenstad. De gemeente Zwolle heeft in het verleden pogingen ondernomen, door middel van onder meer subsidieregelingen, eigenaren van panden te stimuleren om hun bovenverdiepingen geschikt te maken voor bewoning. Eigenaren schrikken echter vaak terug voor de rompslomp rond vergunningen, verbouwingen en de verhuur van de woonruimte.

De gemeente Zwolle en woningcorporatie deltaWonen willen een bijdrage leveren aan het vergroten van de leefbaarheid van de Zwolse binnenstad en introduceren hiervoor een voor de gemeente Zwolle nieuw concept: de NV Wonen boven winkels Zwolle. Sinds enige jaren worden in Maastricht, Deventer en Arnhem, en sinds kort in Amersfoort, op deze wijze met succes leegstaande verdiepingen bewoonbaar gemaakt.

De nieuw op te richten NV, waarvan zowel de gemeente Zwolle als deltaWonen voor 50% aandeelhouder is, gaat zelf initiatieven ontplooien. De NV doet zelf haalbaarheidsonderzoeken, planontwikkeling en planrealisatie, en het beheer over de woningen. De deelname van de gemeente en de corporatie is een bundeling van gezamenlijke belangen en deskundigheid.

De doelstelling van de NV Wonen boven winkels Zwolle is om in 8 jaar 160 woningen te realiseren. Dit beoogt de NV te bereiken door het vestigen van een zakelijk recht (aankoop of erfpacht) op de verdiepingen om vervolgens voor eigen rekening en risico woningen te realiseren. Na realisatie blijven de woningen voor 40 dan wel 50 jaar in beheer bij de NV. Deze periode is nodig om de gedane investeringen bij de altijd zeer complexe projecten terug te verdienen. In het geval van erfpacht gaan de verdiepingen na deze periode "om niet" terug naar de eigenaar.

De NV wordt een "slanke organisatie". Dat wil zeggen dat de NV geen eigen personeel heeft. Het projectmanagement voor de planontwikkeling en de feitelijke realisatie van de woonruimten wordt gevoerd door bureau Meertens & Steffens. Het beheer en onderhoud van de woonruimten wordt uitbesteed aan deltaWonen.

Bron: Communicatie Datum van 04-11-2002 tot 07-11-2002