Gemeente Utrecht

Kunst in de stad opgeknapt

De kunst in de openbare ruimte in de stad Utrecht wordt grondig opgeknapt. Wethouder Verhulst geeft woensdag 6 november het startsein voor een grote opknapbeurt van beeldende kunst in de openbare ruimte. De start vindt om 12.00uur plaats bij het beeld "Pegasus" in de vijver van het park de Watertoren in de wijk Overvecht. Naar verwachting duurt het twee jaar om alle kunstobjecten in de stad schoon te maken en op te knappen.

De gemeente Utrecht beheert en onderhoudt zo'n 230 kunstobjecten in de stad. Het gaat om een fraaie en gevarieerde collectie kunst waar iedereen, elke dag van kan genieten. Van "Thinker on rock" op het Neude tot de geel-paarse elementen zonder titel op het Smakkelaarsveld en van de "Temple of Boom" aan de Simplonbaan in Lunetten tot de permanente expositie van 17 beelden op de Maliebaan.

In de loop van de jaren is er een forse achterstand ontstaan in het onderhoud van al deze kunstobjecten. De gemeenteraad heeft daarom in augustus 2001 ruim EUR 235.000 beschikbaar gesteld om het achterstallig onderhoud weg te werken. De klus zal ongeveer 24 maanden in beslag nemen. Na deze inhaalslag worden alle kunstwerken jaarlijks geschouwd op schade. Graffiti wordt altijd direct schoon gemaakt.

Utrecht, 30 oktober 2002.