Politie IJsselland PERSBERICHT

6 november 2002

In heel Overijssel extra verkeerscontroles
Gordelweek: 9 tot en met 15 november

Wie een gordel draagt heeft als hij bij een ongeval betrokken raakt maar liefst veertig procent minder kans op ernstig letsel. Alle reden dus, om de gordel als bestuurder én inzittende gewoon om te doen. Helaas beseffen lang niet alle automobilisten dat, de vele voorlichting en gordelcontroles ten spijt. Daarom organiseren de Politieregio's Twente en IJsselland met ondersteuning van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROVO) vanaf 9 november de gordelweek. Door voorlichting én een week lang dagelijks diverse gordelcontroles uit te voeren hopen zij automobilisten bewust te maken van het nut en de noodzaak van het dragen van een gordel.

De gordelweek wordt publicitair ondersteund, onder meer via informatie in de huis-aan-huisbladen en radio- en televisiespotjes op TV Oost. Ook wordt in het regionale televisieprogramma Licht op Groen ruimschoots aandacht besteed aan het thema gordel. Door uitgebreide voorlichting hopen ROVO en politie inwoners van Overijssel meer bewust te maken van de risisco's die zij lopen als zij de gordel niet dragen.

Ter illustratie: Bij vijftig kilometer per uur komt de klap van een botsing net zo hard aan als een sprong van de hoge duikplank in een leeg zwembad. Stel je dan maar eens voor dat je geen gordel draagt... Toch doet landelijk gezien - gemiddeld een op de vier mensen dat niet. Vooral bij korte ritten binnen de bebouwde kom wordt de gordel vaak vergeten. Daarom controleert de politie tijdens de gordelweek niet alleen buiten, maar ook binnen de bebouwde kom. In de voorlichting richting publiek wordt ook aandacht besteed aan de inzittenden. Niet alleen bestuurders zijn namelijk verplicht een gordel te dragen.

De politie controleert natuurlijk niet voor het eerst op het speerpunt gordel. Sinds enkele jaren is gordel een van de vijf speerpunten van de politie, naast snelheid, alcohol, rood licht en bromfietsen. Gelukkig hebben de voorlichting en controles effect. Het percentage bestuurders dat de gordel draagt, is gestegen. Droeg in Overijssel in 1998 67 procent van de automobilisten de gordel binnen de bebouwde kom; bij de laatste meting in 2002 was dat 76 procent. Buiten de bebouwde steeg dat percentage van 81 procent in 1998 naar 87 in 2002. Dat is nog niet genoeg: iederéén zou de gordel moeten dragen.