Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

05-11-2002
Verklaring Burgemeester J.J. Bulte
Controle op drugsgebruik via haartest.

Verklaring burgemeester J.J. Bulte i.v.m. controle op drugsgebruik via haartest
In een uitzending van Radio Noord-Holland, gistermiddag, is de burgemeester gevraagd naar zijn mening over de in de publiciteit gekomen verontrustende cijfers over het vermeende drugsgebruik in het uitgaansleven. Hij heeft daarop geantwoord het gegoochel met cijfers zat te zijn en dat hij nu concrete cijfers hierover wenst te verkrijgen d.m.v. een verantwoord onderzoek. Op de vraag hoe hij denkt deze informatie te kunnen verkrijgen en of dat eventueel via een haartest zou kunnen plaatsvinden, heeft hij gezegd vernomen te hebben dat het inderdaad mogelijk schijnt te zijn d.m.v. een haartest drugsgebruik te kunnen vaststellen.
Hiermee is geenszins gesteld dat de burgemeester thans initiatieven gaat ontplooien om jongeren te benaderen om mee te werken aan een haartest. De informatie die thans hierover in de media verschenen is doet geen recht aan de inhoud van het interview.

Overigens is het zo dat de gemeente reeds een werkgroep heeft ingesteld die als doelstelling heeft het in kaart brengen van deze problematiek en de wijze waarop actie dient te worden ondernomen om de jeugd nog beter op de gevaren van drugs te attenderen. Om daadwerkelijk inzicht te krijgen in de feitelijke situatie is een zgn. nulmeting nodig die voorafgaand aan de aanpak van de problematiek moet zijn uitgevoerd. Deze meting kan vervolgens bijv. na een jaar worden herhaald, zodat duidelijk wordt tot welk effect de gekozen aanpak heeft geleid.