PERSBERICHT

Ieper,
---
november 2002

PICANOL STEVENT AF OP WINSTVERDUBBELING IN 2002


* In het derde kwartaal van 2002 boekte de Picanol groep een totale omzet van 123,35 miljoen EUR.


* De bedrijfswinst (EBIT) van de groep bedroeg in het derde kwartaal 9,16 miljoen EUR.


* Eind september nam de Picanol groep de voorafwikkelaar en blazer activiteiten over van het Nederlandse bedrijf Te Strake BV, wereldwijd nummer één in luchtinsertietechnologie.


* Picanol verhoogde zijn totale dagproductie tijdens het derde kwartaal van 39 tot 43 weefmachines.


* Naar het einde van 2002 toe stelt het management van Picanol een winstverdubbeling in het vooruitzicht.

Omzet

In het derde kwartaal van 2002 boekte de Picanol groep een totale omzet van 123,35 miljoen EUR. Steel Heddle (Greenville, VS) en Verbrugge (Roeselare, België) -vorig jaar niet in de consolidatie opgenomen- droegen daar 8,16 miljoen EUR aan bij.

In het derde kwartaal van dit jaar werden in totaal 2.273 weefmachines geproduceerd en aan klanten geleverd, tegenover ongeveer 6.000 machines over heel 2001.

Resultaten

De EBIT die Picanol realiseerde in het derde kwartaal bedroeg 9,16 miljoen EUR, tegenover een EBIT van 14,44 miljoen EUR over het ganse jaar 2001. Het geconsolideerde nettoresultaat, groepsaandeel, bedroeg voor het derde kwartaal van dit jaar 6,65 miljoen EUR. In 2001 behaalde de groep een nettoresultaat van 11,19 miljoen EUR.

Hoogtepunten 3de kwartaal

Op 30 september sloot Picanol een overeenkomst voor de overname van de voorafwikkelaar en blazer activiteiten van het Nederlandse Te strake BV. De overgenomen afdeling, die 60 mensen telt en een jaarlijkse omzet vertegenwoordigt van ongeveer 9 miljoen EUR, werd in de nieuwe vennootschap Te Strake Textile BV ondergebracht. Te Strake Textile BV is 100% eigendom van Protronic NV, een dochter van Picanol gespecialiseerd in controle- en besturingssystemen voor textielmachines. Samen met de fabrikant van fijne mechanische onderdelen Melotte NV, een andere dochter van de Picanol groep, vormt ze de Technology-pijler, die samen met de pijlers Systems en Services de kern uitmaakt van Picanols strategie.

Tijdens het derde kwartaal verhoogde Picanol zijn totale productie met 3 weefmachines per dag in Ieper en met 1 weefmachine per dag in Suzhou. Dit resulteerde in een totaal dagelijks productievolume van 43 machines.

Vooruitzichten

Eerder al gaf het management van de Picanol groep aan in 2002 de kaap van 500 miljoen EUR omzet te zullen ronden, hetgeen een stijging van 25% is vergeleken met vorig jaar. Wat het nettoresultaat betreft, gaat de Picanol groep er van uit dit jaar de winst te zullen verdubbelen.

Al meer dan een halve eeuw speelt Picanol (www.picanol.be) een pioniersrol als ontwikkelaar en producent van hoogproductieve weefsystemen. In 1971 introduceerde Picanol als eerste elektronica voor de sturing van weefmachines. Tevens was het de eerste weefmachineconstructeur die het ISO 9001-certificaat behaalde. Sinds 1968 noteert het bedrijf op de Beurs van Brussel, inmiddels Euronext. Met de overnames van Verbrugge NV en van de textielafdeling van het Amerikaanse Steel Heddle Inc. neemt Picanol ook een belangrijke positie in op de markt van accessoires voor textielmachines. Picanol zet hiermee een eerste stap als leverancier van totaaloplossingen voor de textielindustrie. Naast de hoofdzetel in Ieper heeft Picanol diverse vestigingen in de Verenigde Staten, Azië en Europa. Wereldwijd draaien 2600 weverijen op de weefmachines van Picanol. Jaarlijks produceert Picanol circa 6000 machines. Over 2001 bedroeg de geconsolideerde omzet 402,6 miljoen EUR. Vandaag telt het bedrijf ca. 2100 medewerkers wereldwijd. Dit jaar werd Picanol bekroond met de prijs 'Vlaamse Wereldspeler', toegekend aan een Vlaamse onderneming met een uitgesproken offensieve internationale groeistrategie.

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Erwin Gillissen, PR Force, op het nr. +32 (0)2/713 07 25 of +32 (0)478/275 256, of via e-mail: egillissen@prforce.com.

Als bijlage: geconsolideerde kerncijfers voor het 3de kwartaal van 2002