Gemeente Hoogeveen

6 november 2002

* Vliegveld: verdwijnen, verhuizen of blijven? *
* Raad vergadert over begroting *

* Commissie voor bezwaarschriften houdt zittingen *
* Commissie Samenleving *

* Collecte *

* Seniorenritten in Hoogeveen *

* Op zoek naar kerstbomen *


* Gehandicaptenparkeerplaats K. de Raadstraat *
* Gehandicaptenparkeerplaats Schutstraat *
* Ingekomen bouwaanvragen, bouwmeldingen en sloopaanvragen *
* Verleende bouwvergunningen *

* Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan *
* Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

* Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

* Drank- en Horecawet *

Wat vindt u als burger, ondernemer of belanghebbende

Vliegveld: verdwijnen, verhuizen of blijven?

In de maand november geeft de raadscommissie Omgeving burgers, bedrijven en belanghebbenden de gelegenheid hun zegje te doen over de toekomst van het vliegveld in Hoogeveen. De raadscommissie zal de meningen inventariseren met een digitaal spreekuur, een discussie op Internet en twee hoorzittingen.

Basis voor de discussie is een onderzoek door bureau Witteveen+Bos. In het onderzoek heeft het bureau een groot aantal aspecten bekeken, zoals de geluidshinder, de veiligheid, de beleving onder omwonenden, de economische uitstraling en het belang voor recreatie en werkgelegenheid. Witteveen+Bos heeft zich ook gebogen over de haalbaarheid van een verplaatsing van Airport Hoogeveen van bedrijventerrein De Wieken.

Het onderzoek van Witteveen+Bos heeft veel feiten opgeleverd maar nog geen conclusies over de toekomst van het vliegveld. Die gaat de gemeenteraad trekken na raadpleging van de genoemde groepen.

In kader van structuurvisie

Het onderzoek maakt deel uit van de voorbereidingen voor een nieuwe visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Hoogeveen. Deze structuurvisie moet een beeld geven van de ontwikkeling tot 2015 met een doorkijk naar 2030.

Gemeente is eigenaar

De gemeente is eigenaar van de grond waar het vliegveld is gevestigd. De stichting Vliegveld Hoogeveen heeft een erfpachtovereenkomst met de gemeente. Deze overeenkomst loopt op 31 december 2013 af.

Hinder

Het vliegveld veroorzaakt voor omwonenden enige hinder, ook al concludeert het onderzoeksbureau dat de huidige geluidscontour nog meer vluchten toestaat. Die geluidscontour is volgens Witteveen+Bos trouwens wel een belemmering voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Hoogeveen.

Het onderzoeksbureau interviewde 420 burgers over hun beleving van het vliegveld. Van hen gaf 25 procent aan enigszins hinder te ondervinden van het vliegveld. Hoe dichter bij het vliegveld, hoe groter de ervaren overlast. Opvallend is dat in het buitengebied de hinder door vliegverkeer groter is dan in de bebouwde kom.

Veiligheid

Het blijkt erg moeilijk om de veiligheidsrisico's van het vliegveld goed in te schatten. Een onderzoek van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium heeft wel gegevens opgeleverd, maar vergelijking met andere vliegvelden is lastig. Helikoptervluchten blijken nog de meeste risico's op te leveren.

De bezorgdheid over de veiligheid onder omwonenden blijkt mee te vallen. Slechts 9 procent van de geïnterviewde burgers maakt zich enigszins zorgen. De bezorgdheid over het veiligheidsrisico van verkeer in een drukke straat is aanzienlijk hoger (22 procent).

Economisch belang

Airport Hoogeveen heeft vooral een functie voor toerisme en recreatie. Het vliegveld is voor maar weinig bedrijven een reden geweest om zich in Hoogeveen te vestigen. Witteveen+Bos heeft 104 bedrijven een vragenlijst voorgelegd. Die steekproef is representatief voor 80 procent van de bedrijven in Hoogeveen. Slechts 7 procent vindt de aanwezigheid van het vliegveld belangrijk voor het eigen bedrijf. Voor de meeste van deze bedrijven zou sluiting van het vliegveld echter geen reden zijn om te vertrekken uit Hoogeveen.

Ook de betekenis voor de recreatie is onderzocht. Het aantal bezoekers per jaar wordt geschat op circa 11.000. Zij geven op het vliegveld 136.000 euro uit, met name in het restaurant. Een derde van deze groep bezoekt ook de binnenstad van Hoogeveen en geeft daar naar schatting nog eens 30.000 euro uit in winkels of horecabedrijven. Het gaat vooral om mensen uit Drenthe en Groningen.

Op het vliegveld verdienen achttien mensen hun brood (gerekend in voltijdbanen) en indirect levert het vliegveld nog eens één tot vier banen op. In bedrijven die Hoogeveen als vestigingsplaats hebben gekozen vanwege het vliegveld zijn er in totaal 180 banen.

De balans opgemaakt

Witteveen+Bos concludeert dat het heel moeilijk is om een objectieve afweging te maken of het vliegveld na 2013 moet blijven. Er is een heel globale kosten/batenanalyse gemaakt: wat kost opheffing van het vliegveld en wat levert het op. Die analyse valt net negatief uit. De voordelen moeten dus vooral gezocht worden in de mogelijkheden die het vrijkomende gebied oplevert (ruimte voor bedrijven/werkgelegenheid) en de opheffing van beperkingen voor bijvoorbeeld woningbouw in de gemeente Hoogeveen als gevolg van de huidige geluidscontour.

Verplaatsing van het vliegveld is volgens het onderzoeksbureau in ieder geval een lang, ingewikkeld en kostbaar traject.

Het woord is aan u

U heeft diverse mogelijkheden uw stem te laten horen. De raadscommissie Omgeving begint de raadpleging met een digitaal spreekuur, volgende week dinsdag, 12 november. De raadsleden Anno Wietze Hiemstra en Bert Otten (beiden CDA) zitten dan tussen 20.00 en 21.00 uur klaar. Wilt u meedoen of alleen meekijken, surf dan verder.

Tussen 12 en 25 november kunt u op www.hoogeveen.nl/discussie met raadsleden en andere bezoekers discussiëren over de toekomst van het vliegveld.

Op woensdag 20 november volgt een hoorzitting voor belangenorganisaties. Hiervoor gaat de gemeente nog een uitnodiging versturen. Een dag later, donderdag 21 november, volgt een tweede hoorzitting. Die avond zijn individuele burgers en bedrijven van harte welkom. De hoorzittingen zijn in het raadhuis en beginnen om 19.30 uur.

Het is ook mogelijk om schriftelijk of per e-mail een mening te geven. Het postadres is gemeente Hoogeveen, t.a.v. secretaris K. de Vries raadscommissie Omgeving, postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen. Het e-mailadres is gemeente@hoogeveen.nl (t.a.v. K. de Vries).

Wat gebeurt er met uw stem?

De gemeenteraad zal alle belangen en meningen die de komende weken binnenkomen tegen elkaar afwegen. Uiteindelijk besluit de raad over de vraag of het vliegveld na 2013 blijft bestaan, wordt opgeheven of verplaatst. De raadscommissie Omgeving zal omstreeks 1 december burgemeester en wethouders hierover advies geven. Het college kan dan aan de slag met een voorstel voor de raad. Als het college tijdig een voorstel klaar heeft, dan kan de raad in januari 2003 een besluit nemen over de toekomst van het vliegveld. Dat besluit heeft dan ook invloed op de structuurvisie 2015 waarover de raad later in 2003 beslist.

Rapport ter inzage

Het complete onderzoeksrapport van Witteveen+Bos is ter inzage in het voorlichtingscentrum en op de gemeentelijke website (www.hoogeveen.nl/structuurvisie).

Raad vergadert over begroting

De gemeenteraad van Hoogeveen vergadert donderdag 14 november in het gemeentehuis in Hoogeveen over de begroting 2003 en de meerjarenraming 2003-2006. De vergadering, die openbaar is, begint om 13.00 uur. De agenda vermeldt onder meer:

* Beleidsbegroting 2003 - 2006,

* Investeringsplan 2003 - 2006

* Tarievenplan 2003 - 2006, inclusief nota van wijziging
* Verordening precariobelasting 2003 met tarieventabel
* Verordening afvalstoffenheffing 2003 met tarieventabel
* Verordening rioolrechten 2003

* Verordening parkeerbelastingen 2003 met tarieventabel
* Verordening marktgelden 2003

* Verordening toeristenbelasting 2003

* Verordening forensenbelasting 2003

* Legesverordening 2003 met tarieventabel
* Verordening lijkbezorgingsrechten 2003 met tarieventabel
* Verordening onroerende-zaakbelastingen 2003
* Tarievenverordening 2003 met tarieventabel.
Meerjarenbegroting op het internet

De meerjarenbegroting 2003-2006 wordt op donderdag 14 november in de gemeenteraad behandeld. De teksten uit de diverse boekwerken staan op onze Internetsite. Voor het naslaan van de cijfers blijven we voorlopig aangewezen op papier, maar voor het raadplegen van het begeleidend schrijven kunnen we terecht op www.hoogeveen.nl.

Commissie voor bezwaarschriften houdt zittingen

De Bezwaarschriftencommissie houdt woensdag 13 november openbare hoorzittingen in

Commissiekamer 2 in het gemeentehuis in Hoogeveen. Dan worden de volgende zaken behandeld:

14.00 uur

* Bezwaarschrift van mevrouw H.W. van de Brake tegen het niet toewijzen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij haar woning aan de Sloodstraat 7 te Hoogeveen.

15.15 uur

* Bezwaarschrift van L.P. Berg namens I.J. Vos-de Bruin tegen een verleende bouwvergunning voor het uitbreiden van een winkelpand op het perceel Zwarte Dijkje 26 te Noordscheschut.

Commissie Samenleving

De commissie Samenleving vergadert dinsdag 12 november in de raadszaal in het gemeentehuis. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. De agenda vermeldt onder meer:

* Integraal HuisvestingsPlan Buurtaccommodaties. (notitie over de actuele en gewenste situatie in de buurtaccommodaties met een overzicht van de voorgenomen inzet van investeringsgelden voor de jaren 2002-2005).
Voor het begin van de raadscommissievergadering kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Alle insprekers hebben samen ten hoogste 30 minuten de tijd opmerkingen te maken over de genoemde agendapunten. Per persoon is maximaal 5 minuten beschikbaar.

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, moet u dit voor het begin van de vergadering meedelen aan de voorzitter. Nadat de commissie één keer over het agendapunt heeft gesproken, kunt u nog een korte nadere informatieve toelichting geven.

Inzage in stukken

De stukken voor deze vergadering liggen gedurende twee werkdagen, voorafgaande aan de vergadering, ter inzage in het voorlichtingscentrum
Collecte
Deze week gaan collectanten langs de deuren voor Alzheimer Nederland. Basisschool Het Palet houdt morgen, donderdag 7 november, een oud-papierinzameling. De containers staan op de parkeerplaats aan de Kemperstraat (voormalige Herman Bavinckschool) en op de parkeerplaats achter de Praxis aan de Griendtsveenweg. Van 18.00 tot 19.30 uur is er iemand bij de container om te helpen.
Volgende week kunt u via het internet weer een huwelijk bijwonen. Woensdag 13 november

* 09.30 uur. Zsolt Paragi en Beata Budai. Surf verder naar de trouwcamera-pagina's.
Seniorenritten in Hoogeveen
Bent u 55 jaar of ouder en hebt u een rijbewijs, dan kunt u ook dit najaar weer meedoen aan de seniorenritten. De organisatie voor verkeersveiligheid 3VO houdt deze ritten op 21 en 25 november. De gemeente Hoogeveen draagt bij in de kosten.

De seniorenrit is een verkeerstest, speciaal voor ouderen. De test is opgezet omdat ouderen relatief vaak slachtoffer zijn in het verkeer. De oorzaak hiervan kan de rijstijl zijn, maar ook onbekendheid met nieuwe ontwikkelingen als rotondes en gewijzigde verkeersregels.

De deelnemer rijdt onder begeleiding van een rij-instructeur een route met de eigen auto door Hoogeveen. De rondrit duurt drie kwartier. Na afloop wordt besproken wat er goed en fout ging. De instructeur geeft tips voor het verbeteren van de rijstijl. Ook wordt een reactie-test, een gehoortest en een theorietoets afgenomen.

Geen examen

De seniorenrit is geen examen. U verliest dus nooit uw rijbewijs. De eigen bijdrage is 12. De gemeente Hoogeveen betaalt de overige kosten. Er kunnen maximaal 35 ouderen meedoen. Het maximum aantal deelAutomobilisten van 55 jaar en ouder die aan de test mee willen doen, kunnen zich opgeven bij:

* Mevrouw H. te Winkel

* 3VO, afdeling Hoogeveen

* Tel. 0528 - 263745

Op zoek naar kerstbomen

© gemeente Hoogeveen Regeren is vooruitzien, moet Buurtbeheer hebben gedacht. Sinterklaas is nog niet eens in Nederland aangekomen, maar medewerker groenvoorziening Rinus Doek (links) is al samen met Staatsbosbeheer in het bos geweest om een paar fraaie kerstbomen te 'reserveren'. Hij heeft er maandag drie uitgezocht. De bomen komen in de Hoofdstraat in Hoogeveen. Ze worden pas geplaatst als Sinterklaas Nederland weer verlaten heeft. (Foto: gemeente Hoogeveen). Mededelingen
Gehandicaptenparkeerplaats K. de Raadstraat
Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend dat zij hebben besloten om
verkeersbesluit nummer 10/1995, waarin een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken werd aangwezen in de K. de Raadstraat te Hoogeveen, in te trekken.

Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt.

Voor nadere informatie wordt verwezen naar de officiële publicatie op het publicatiebord aan het gemeentehuis en naar de afdeling Verkeer in het gebouw aan het Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis) te Hoogeveen (tel. 291646).

Gehandicaptenparkeerplaats Schutstraat

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend dat zij hebben besloten om de algemene gehandicaptenparkeerplaats ter hoogte van Schutstraat 30 op te heffen en om een nieuwe algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen ter hoogte van Schutstraat 6a.

Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt.

Voor nadere informatie wordt verwezen naar de officiële publicatie op het publicatiebord aan het gemeentehuis en naar de afdeling Verkeer in het gebouw aan het Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis) te Hoogeveen (tel. 291646).

Ingekomen bouwaanvragen, bouwmeldingen en sloopaanvragen

Bouwaanvragen

* P. Rutgers, wijzigen van de pui winkel, Hoofdstraat 190,
* Wulp van der P., uitbreiden van een woonhuis, Langewijk 4, Elim
* Strijker K., verbouwen van een boerderij, Stuifzandseweg 52
* Hooijer A., bouwen van een woonhuis met een bedrijfswoning, Buitenvaart 1719, kavel W11

* Essent Kabelcom B.V., bouwen LVC (Telecom glasvezel netstation), De Vos v. Steenwijklaan 73

* Zuidema Aannemers B.V., bouwen van een loods, Fokkerstraat
* Meinen R.M., uitbreiden van een woning, Tapuitlaan 92
* Gemeente Hoogeveen (OSW/Bouwkunde), bouwen van een turnhal, Vermeerstraat

* Hoogeveen G., uitbreiden van een woning, Korenstraat 37
* Blokzijl J., uitbreiden van een woning + berging, Draco 6 en 8
* T. Jonker, vergroten woonhuis, Merwede 1
* Helanco B.V., vergroten tankstationoverkapping, Griendtsveenweg 24
* Autoplein Hoogeveen, bouwen houten schuur, Fokkerstraat 5
* A. Dees, veranderen/vergroten woning, De Oostmaden 3
* Bouwbedrijf Fieko, vergroten woning, Hennepkamp 10
* M. Knol, veranderen voor- en achtergevel woning, Zenithlaan 15
* W. Koster, uitbreiden woning, Meester Kosterweg 7, Noordscheschut
* J. Blokzijl, vergroten woning, Otto Zomerweg 61, Hollandscheveld
* Bouw- en Aannemersbedrijf H. Veld, vergroten woonhuis, 31e Wijk 10, Hollandscheveld

Bouwmeldingen

* H.J. Jonkman, bouwen berging, Parelgras 21
Sloopaanvragen

* K. Strijker, slopen stalgedeelte van de woning, Stuifzandseweg 52
Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24
Verleende bouwvergunningen
Bouwvergunningen

* M.A.A. Jacobsen, uitbreiden woning, Jos van Aalderenlaan 26
Bouwvergunning van rechtswege:

* O. Scholing, bouwen wagenloods, Riegshoogtendijk 194 Tegen de verleende vergunningen kunt u binnen zes weken na dagtekening bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen.
Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen Buitengebied Ruinen en Bentinckspark vrijstelling te verlenen aan:

* L..H. Eeltjes, voor het verplaatsen van een loods op het perceel Boerveldweg 9 te Stuifzand;

* Essent Kabelcom B.V., voor het bouwen van een LVC ( Telecom glasvezel netstation) op het perceel De Vos van Steenwijklaan 74 te Hoogeveen.

De bouwplannen liggen met ingang van 7 november 2002 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen, ten behoeve van de uitvoering van deze bouwplannen. Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de bestemmingsplannen Pesse en Wolfsbos ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:

* A. Evenhuis, voor het bouwen van een tuinhuisje bij de woning Tentakkers 9 te Pesse;

* R. Everts, voor het bouwen van een bijkeuken bij de woning De Plevier 41 te Hoogeveen.
De bouwaanvragen liggen met ingang van 7 november 2002 gedurende vier Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn inspraakreacties omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.
Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de geldende bestemmingsplannen Zuid en Plan in Hoofdzaak ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:

* Bouwcommisie Gereformeerde Kerk, voor het bouwen van een kerk op de hoek Alteveerstraat-Wethouder Robaardstraat te Hoogeveen;
* M. Vos, voor het bouwen van een woning ter vervanging van de bestaande woning Akkerweg 18 te Nieuwlande.

De bouwaanvragen liggen met ingang van 7 november 2002 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn/haar zienswijze omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken. Drank- en Horecawet
Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend, dat zij op 5 november 2002 een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet hebben verleend aan:

* Buurt- en Belangenvereniging 'Westersluis', Van Goghlaan 7 te Hoogeveen.