Vereniging Nederlandse Gemeenten

Projectgroep zoekt oplossingen problemen uitgeprocedeerde asielzoekers (6/11/02)

De opdracht van de projectgroep is in overleg met de VNG tot stand gekomen en beslaat een onderzoek naar de aard en de omvang van de groepen asielzoekers die onder het regime van de vorige vreemdelingenwetgeving uitgeprocedeerd zijn en waarvoor de gevolgen van het bestaande terugkeerbeleid schrijnend zijn. Ditzelfde geldt voor groepen die rechtmatig in Nederland verblijven, maar geen recht hebben op opvangvoorzieningen.
Voor deze groepen geldt dat onderzocht wordt in hoeverre er een tijdelijke voorziening te treffen valt voorafgaand aan het uiteindelijke vertrek uit Nederland.
Tenslotte zal de projectgroep bezien in hoeverre de informatievoorziening tussen de betrokken ketenpartners geoptimaliseerd kan worden. Op ons verzoek zal er tevens gewerkt worden aan een verbeterde informatievoorziening over het terugkeerbeleid in algemene zin.

De projectgroep stelt uiterlijk 1 december 2002 ten behoeve van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie een advies op omtrent de mogelijkheid (tijdelijke) voorzieningen in te richten. Wij wijzen u erop dat tot er nieuwe maatregelen van kracht worden, de huidige wet- en regelgeving gehandhaafd blijft.

Den Haag, 5 november 2002

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites