Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 6 november 2002 Publicaties - 6 november 2002
Gezondheid niet in gevaar op het Emmaterrein Commissie Ruimtelijke kwaliteit bewaakt het 'gezicht van Brunssum'
Foto-expositie over Poolse gemeenschap Raadsvergadering op 12 november Info ReisNet Parkstad Limburg RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE: Deel Akerstraat vanaf 12 oktober open
MILIEU:
Bladkorven op proef DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum Dualisme in de gemeentepolitiek
Inleveren asbest Inspreekuur voor burgers
Papier ophalen in november
Vanaf zondag 17 november in d'r Brikke-Oave:
Foto-expositie over Poolse gemeenschap

In ontmoetingscentrum d'r Brikke-Oave is vanaf zondag 17 november een foto-expositie te zien over de Poolse gemeenschap in Brunssum en omstreken. De expositie bestaat uit 16 foto's en heeft de titel 'Poolse roots in de Oostelijke Mijnstreek van Limburg'. De fotograaf is de Brunssumer Jacques Quaedackers die met de foto's "de mensen achter de folklore" wil laten zien.

De 16 foto's, op een formaat van 30x40, vormen samen een fotodocumentaire. De rode draad in deze fotodocumentaire zijn de activiteiten die anno 2002 de verbindende factor vormen binnen de Pools-Limburgse gemeenschap: de feesten, de bijeenkomsten in het Poolse Huis in Brunssum, de optredens van zang- en dansverenigingen als Syrena, Podlasie en Wesoly Tulacz. Jacques Quaedackers maakte de foto's in de jaren 2000-2002. Uit een totaal van ruim 500 foto's koos hij de 16 tentoongestelde foto's die beelden tonen van repetities en feesten, van Poolse weken in het Centre Céramique in Maastricht, van Kerstvieringen, van mensen uit en thuis. "Het gaat me niet om de activiteiten zelf, niet om de folklore," zegt de fotograaf, "maar om de mensen die aan deze activiteiten invulling geven." De foto-tentoonstelling was eerder te zien in Maastricht en Heerlen.

Uniek
Jacques Quaedackers (1945) werd in Heerlen geboren maar woont al ruim 25 jaar in Brunssum. Hij koos het onderwerp 'Poolse roots in de Oostelijke Mijnstreek van Limburg' omdat het zo'n 'Brunssums' onderwerp is. "Polen en Brunssum kennen elkaar al 100 jaar. In het begin van de 20e eeuw kwamen vele Polen naar deze streek vanwege de mijnbouw. Na de Tweede Wereldoorlog arriveerde de tweede groep, een derde groep vestigde zich hier eind jaren tachtig. Ze zijn katholiek, bourgondisch en houden van folklore, dat laatste vaak georganiseerd in de vorm van een rijk verenigingsleven."
Wat hem is opgevallen, tijdens zijn tweejarig fotoproject, is hoe hecht de Poolse gemeenschap nog is. "Dat wil ik ook tonen met mijn foto's: dat het bijzonder is wat de Polen hier hebben opgebouwd, dat het uniek is wat ze hebben. De verenigingen, de gemeenschapszin, het gevoel voor eigen cultuur... Ik hoop dat mijn foto's laten zien dat we hier in Brunssum iets waardevols hebben dat behouden moet blijven."

Verhaal vertellen
Quaedackers fotografeert in zwartwit, zonder opsmuk, zonder flitsen. "Het gaat mij om de informatie, om het verhaal. Ik doe niet aan mooifilmerij, ik wil doordringen tot de kern van de gebeurtenissen en van de mensen daar omheen. Met zwartwit kun je veel beter je verhaal vertellen. Ik heb in twee jaar tijd meer dan 500 foto's gemaakt, ik heb met de mensen gesproken, ben bij ze thuis geweest, heb feestavonden bezocht. Ik ben erbij geweest en mijn camera heeft het blootgelegd. In de 16 foto's die ik voor de tentoonstelling heb geselecteerd, ligt de ziel van die ervaring."

De tentoonstelling is te zien van zondag 17 november 2002 tot en met vrijdag 6 december. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 - 12.00 uur, 14.00 - 17.00 uur en 19.00 - 21.00 uur, en op zondag van 14.00 - 17.00 uur. Op woensdagavond en zaterdag is de expositie gesloten. De entree is gratis.

---

Commissie Ruimtelijke kwaliteit bewaakt het 'gezicht van Brunssum'

Op 8 oktober ging de gemeenteraad van Brunssum akkoord met het instellen van een commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Die commissie vervangt de Monumentencommissie en de Welstandscommissie van de gemeente Brunssum. Iedere inwoner van Brunssum die wil gaan bouwen of verbouwen krijgt te maken met de nieuwe commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit bestaat uit twee zogenaamde 'kamers': een kamer 'Monumenten' en een kamer 'Welstand'. Beide kamers doen in feite precies hetzelfde wat vroeger de Monumentencommissie en de Welstandscommissie deden. Maar omdat beide commissies zich bezig houden met hetzelfde werkgebied -architectuur en stedebouw- is besloten om er ook één orgaan van te maken zodat deskundigheden en informatie sneller uitgewisseld kunnen worden.

Kamer Monumenten
Brunssum telt veel monumenten, en dan vooral monumenten uit het recente mijnverleden. De taak van de kamer Monumenten is om het karakter van die Brunssumse monumenten zo goed mogelijk te behouden. Dat doet zij op twee manieren.
Allereerst mogen de leden van de kamer het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd adviseren over alles wat met monumentenzorg te maken heeft. Stel dat er bouwplannen zijn op een bepaalde locatie in Brunssum waar onder de grond restanten zitten van, bijvoorbeeld, een oude waterput. De kamer kan het college daarover informeren en adviseren om rekening te houden met dit stukje Brunssumse geschiedenis bij de besluitvorming over de bouwplannen. De tweede manier waarop de kamer Monumenten het stedebouwkundig erfgoed van Brunssum bewaakt, is het toetsen van bouwplannen in, aan of in de onmiddellijke omgeving van monumenten. Een eigenaar van een monument die zijn pand bouwkundig wil aanpassen, moet daarvoor een bouwvergunning aanvragen. Die bouwvergunning wordt niet alleen getoetst door de kamer Welstand (zie hieronder) maar ook door de kamer Monumenten. Zo kijken de leden of de aanpassing past binnen het historische karakter van het pand en de historisch-ruimtelijke uitstraling van de omgeving.

De kamer Monumenten van de gemeente Brunssum bestaat uit mevr. G. Has (voorzitter, neerlandica uit Brunssum), L. Reubsaet (lid, amateur archeoloog uit Brunssum), mevr. J. Janssen-Daniëls (lid, kunsthistorica uit Sittard), N. Fox (lid, architect uit Heerlen), en T. van Mastrigt (lid, stadsbouwmeester van de gemeente Heerlen).

Kamer Welstand
De 'schoonheidscommissie'. Zo werd de Welstandscommissie vroeger in de volksmond genoemd. De kamer Welstand toetst, net als de kamer Monumenten, bouwaanvragen. Maar terwijl bij de kamer Monumenten alléén bouwaanvragen voor monumenten binnenkomen, kijkt de kamer Welstand naar álle bouwaanvragen, van grootschalige nieuwbouwprojecten door projectontwikkelaars tot aanvragen van particulieren die er een dakkapel bij willen. De kamer kijkt of de bouwaanvragen, zoals het officieel heet, "niet in strijd zijn met redelijke eisen van welstand". Dat is een breed begrip en er valt dan ook veel onder: zo beoordelen de leden van de kamer Welstand bijvoorbeeld of een gepland appartementencomplex qua hoogte wel in de omgeving past; of een dakkapel niet vloekt met de uitstraling van een bepaalde straat; of de raamindeling in een nieuwe woning volgens de juiste verhoudingen is; of de materiaalkeuze voor een nieuwe serre goed aansluit bij de woning; en nog veel meer.
Na 1 januari 2003 verandert er het een en ander voor de kamer Welstand. Op die datum treedt de nieuwe Woningwet in werking. Eén van de gevolgen van die wet is dat gemeenten verplicht worden om uiterlijk 1 juli 2004 ruimtelijke kwaliteitsplannen op te stellen. In zo'n plan legt de gemeente vast wat de welstandseisen zijn voor een bepaald gebied. De gemeente mag zelf bepalen of het voor de hele bebouwde kom één plan opstelt (met algemeen geformuleerde welstandseisen) of -het andere uiterste- voor elke straat apart een plan maakt (met veel gedetailleerdere eisen). Het werk van de kamer Welstand komt er in de nieuwe situatie op neer dat ze elke bouwaanvraag dient te toetsen aan de criteria in die ruimtelijke kwaliteitsplannen. Maar zoals gezegd: dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

De leden van de kamer Welstand van de gemeente Brunssum zijn J. Janssen (voorzitter, architect uit Maastricht), H. Rikers (lid, architect uit Kerkrade) en mevr. I. Beckers (plv. lid, architect uit Brunssum).

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Bel met mevrouw A. Willekens, secretaris kamer Monumenten (527 84 11), of de heer W. Delahaye, secretaris kamer Welstand (527 86 63.

---

Vertrouwenscommissie doet unanieme voordracht Raadsvergadering op 12 november
De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 12 november om 18.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.
Aangepast saneringsplan Emma
De gemeente Brunssum heeft voor het Emmaterrein een aangepast saneringsplan opgesteld, waarin saneringsmaatregelen worden voorgesteld die aanvullend zijn op de uitgevoerde sanering van 1996/1997. Volgens het aangepaste plan zal op circa 40 percelen op het Emmaterrein gesaneerd moeten worden. Het college vraagt aan de raad om in te stemmen met de gekozen saneringsvariant en de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen.

Horecabedrijf Hoeve Orbons
Bij de gemeente is een bouwaanvraag binnengekomen om in het pand 'Hoeve Orbons' een restaurant te vestigen. Op dit moment heeft die locatie de bestemming 'wonen', dus de vestiging is in strijd met het bestemmingsplan. Om vestiging van het restaurant mogelijk te maken, vraagt het college aan de raad om in te stemmen met het opstarten van een vrijstellingsprocedure.

Aardappelopslagloods Firma Bex
De Firma Bex heeft een bouwvergunning aangevraagd voor het oprichten van een opslagloods voor aardappelen op het perceel aan de Titus Brandsmastraat 17. Het college van B&W vraagt aan de raad om hierover een besluit te nemen.

Delegatie bevoegdheid
In de wet op de Ruimtelijke Ordening is geregeld dat de gemeenteraad bepaalt of, ten behoeve van een project, afgeweken mag worden van een bestemmingsplan. Aan de raad wordt nu gevraagd om deze bevoegdheid te delegeren aan het college, dat verzoeken om vrijstelling van het bestemmingsplan veel sneller (en dus klantvriendelijker) kan behandelen.

Handhaving Gemeenschappelijke Regeling Rd4
Reinigingsdienst Rd4 is per 1 januari 1998 opgericht als een Gemeenschappelijke Regeling door de deelnemende gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Toen werd afgesproken dat na vijf jaar bekeken zou worden of een omzetting van een Gemeenschappelijke Regeling naar een Naamloze Vennootschap wenselijk zou zijn. Het college vraagt aan de raad om een principe-uitspraak te doen dat Brunssum vóór voortzetting van de Gemeenschappelijke Regeling is.

9e Begrotingswijziging 2002
Het college vraagt de raad akkoord te gaan met de 9e begrotingswijziging 2002.

Afvaardiging OZL
Het presidium stelt voor om mevrouw A. Huisman af te vaardigen in het algemeen bestuur van Werkvoorzieningschap OZL. Tevens wordt voorgesteld een plaatsvervanger aan te wijzen van mevrouw Huisman, alsmede een plaatsvervanger van de heer E. Geurts in het algemeen bestuur van OZL (respectievelijk de heren Van Nispen en Peters).

Brandweer Parkstad Limburg
Ruim vijf jaar geleden sprak een aantal gemeenten in Oostelijk Zuid-Limburg de wens uit om de brandweerzorg in deze regio te bundelen. Door samenwerking zouden de brandweerkorpsen van Brunssum, Heerlen en de intergemeentelijke brandweer Kerkrade-Landgraaf met een beter en efficiënter gebruik van middelen, capaciteiten en deskundigheden een hoogstaande regionale brandweerzorg kunnen bieden. De gemeenteraad van Brunssum wordt nu gevraagd in te stemmen met een brandweerorganisatie op districtsniveau (Parkstad Limburg), opgebouwd uit de bestaande brandweerorganisaties Brunssum, Heerlen en de intergemeentelijke brandweer Kerkrade-Landgraaf.

Let op! Gedurende het eerste half uur van de vergadering, van 18.30 tot 19.00 uur, is er een inspreekuur. Burgers hebben het recht om tijdens dit inspreekuur het woord te voeren (maximaal 5 minuten) over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp van de vergadering van 12 november, dan dient u dit uiterlijk vrijdag 8 november, 12.00 uur, kenbaar te maken aan de griffie (telefoon 527 87 34 / 527 85 91).