---

Brieven aan de Kamer
---

Gebruik van koperhoudende verf bij marineschepen

06-11-2002

In de schriftelijke antwoorden van 15 september 2000 op Kamervragen heeft mijn ambtsvoorganger het beleid inzake aangroeiwerende (anti-fouling) verfsystemen uiteengezet. Het doel is over te gaan van tinhoudende op tinvrije verf. Na 2002 zal de Koninklijke marine geen tinhoudende anti-fouling meer gebruiken. Een van de alternatieven, koperhoudende verf, heeft echter een toxische werking. Daarom heeft Defensie een voorkeur voor een milieuvriendelijk (non-stick) anti-fouling systeem. Naar de verschillende alternatieven is onderzoek ingesteld. Vooruitlopend op de resultaten van dat onderzoek zou niet worden overgegaan op koperhoudende verf, aldus de schriftelijke antwoorden.

Het onderzoek naar milieuvriendelijke anti-fouling is nog volop gaande. Hr.Ms. Van Nes is één van de schepen waarop een proefvlak is aangebracht. Aanvullend onderzoek is echter nodig, onder meer naar de onderhoudbaarheid van milieuvriendelijke verf. Voor het aanvullend onderzoek zal een M-fregat volledig van een non-stick anti-fouling systeem worden voorzien.

Zolang het onderzoek naar de vervanging van tinhoudende verf duurt, is tussentijds de toepassing van koperhoudende anti-fouling noodzakelijk.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws Ministerie van Defensie