BUSINESS SOFTWARE ALLIANCE

BSA en Italiaanse politie rollen software piratennetwerk op

Ter waarde van 60 miljoen euro

Operatie SMART legt illegaal netwerk bloot dat verspreid is over negen Italiaanse provincies, 100.000 illegale softwareproducten zijn in beslag genomen

6 november 2002 - De Italiaanse financiële politie (Guardia di Finanza) en de Business Software Alliance (BSA) hebben een van de grootste en best georganiseerde netwerken van internetpiraten in Europa gesloten. Gekopieerde software en andere geplagieerde goederen werden via illegale websites verkocht. De geschatte omzet hiervan bedraagt 60 miljoen Euro.

Gezamenlijk onderzoek gedurende een aantal maanden heeft geleid tot invallen bij bedrijven in negen verschillende provincies, waaronder Milaan, Bologne, Napels en Triest. Dit heeft geresulteerd in het officieel in staat van beschuldiging stellen van een één persoon en het identificeren van tien andere verdachten. Onder de in beslag genomen goederen bevonden zich 100.000 softwareproducten die gereed waren gemaakt voor het kopiëren naar CD en DVD, hardware voor de computer en duizenden andere illegale mediaproducten inclusief de laatste films en videospelletjes. Naast informatie voor het kopiëren van satelliet TV smart cards werden ook vier duizend plaatjes van pedofiele en pornografische aard ontdekt. Het onderzoek loopt nog steeds evenals de verzameling van bewijsmaterialen.

Het netwerk verkocht vervalste software per internet door middel van het gebruik van drie illegale websites. Via deze websites werden te downloaden programma's en verzameldiskettes(1) verhandeld. Om klanten te bereiken gebruikte het netwerk anonieme e-mails, waarbij soms gebruik werd gemaakt van cryptische boodschappen in combinatie met een paswoord.

'Het BSA-team dat zich bezig houdt met het aanpakken van illegale software werkt samen met organisaties die de wet handhaven, zoals de Guardia Finanza.
De BSA verschaft expertise op het gebied van onderzoeksmethoden en technologie op het gebied van internet waarmee zij overtreders kan opsporen,' aldus Beth Scott, Vice President van EMEA, Business Software Alliance.

'Ons team van opgeleide internetonderzoekers gebruikt nieuwe digitale hulpmiddelen om op pro-actieve wijze internetpiraten in Europa te zoeken. Criminelen gebruiken steeds betere en geavanceerde methoden bij de distributie van illegale software op het internet, gevarieerd van individuele spelers tot georganiseerde misdaad netwerken, zoals in dit geval. Voor het opsporen van criminele organisaties binnen en buiten de Europese Unie gebruiken we ingewikkelde onderzoektechnieken. We richten onze activiteiten niet alleen op de leveranciers, maar op het gehele distributienetwerk inclusief de producenten. Deze maatregelen vormen een deel van onze continue inspanningen om consumenten te beschermen tegen internet softwarepiraten en om een veilig, gewaarborgd en legaal on-line publiek te ondersteunen.'

Het Italiaanse netwerk van internetpiraten staat er bekend om banden te onderhouden met andere georganiseerde netwerken in andere landen binnen de Europese Unie. De BSA werkt op dit moment in het bijzonder samen met de politie in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Spanje bij gelijksoortige grootschalige internet piraterijprojecten.

Het zevende 'Global Software Piracy Report' (juni 2002) van de BSA laat zien dat piraterijpercentages in West Europa zijn gestegen in de opeenvolgende twee jaren met 3%. Op dit moment is 37% van de software dat in omloop is illegaal. Alleen al binnen Europa gaat hierdoor 2.9 miljard Euro aan omzet verloren. Dit staat gelijk aan een kwart van het wereldwijde omzetverlies.

(1)bevat vaak een omvangrijke diversiteit aan populaire softwaretoepassingen, spelletjes, films en muziek op een single CD voor een fractie van de verkoopwaarde

27)-------------

De Business Software Alliance (BSA) is een toonaangevende organisatie met als doel het stimuleren van een veilige en legale online wereld. De BSA is de stem van de wereldwijde software- en internet-industrie naar zowel overheden als bedrijfsleven en consumenten. De leden van de BSA maken deel uit van de snelst groeiende industrie in de wereld. De BSA geeft voorlichting aan computer gebruikers op het gebied van intellectueel eigendomsrechten op software en veiligheid op het internet en streeft naar een publieke opinie die innovatie aanmoedigt en verkoopkansen bevordert. Daarnaast bestrijdt de BSA actief software piraterij.
Wereldwijde leden van de BSA zijn onder andere Adobe, Apple Computer, Autodesk, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Macromedia, Microsoft, Network Associates, Symantec en Unigraphic Solutions, een EDS bedrijf.

BSA websites: www.bsa.org en www.softwarepiraterij.nl. De gratis BSA Hotline is te bereiken op 0800-8998566. E-mail: contact@bsa.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Arnoud Ongerboer de Visser, Burson-Marsteller.
Tel: 070 - 362 4861
E-mail: Arnoud.Ongerboer.deVisser.@nl.bm.com

Shona Jago, Business Software Alliance.
Tel: (44) 207 201 0156
Email: shonaj@bsa.org


06 nov 02 11:25