Gemeente Capelle a/d IJssel

Oplevering geluidssanering woningen aan Kanaalweg

Op vrijdag 1 november jongstleden heeft wethouder Jan de Jong van Milieu de oplevering bijgewoond van geluidswerende maatregelen in een woning aan de Kanaalweg. Hij deed dit door mee te lopen met de laatste inspectie van de aangebrachte geluidswerende middelen en het mede ondertekenen van de opleveringsbrief. In totaal zijn 18 woningen aan de Kanaalweg gesaneerd. Hiertoe zijn in alle woningen drie-dubbele beglazing en geluidswerende ventilatiekasten aangebracht.

De sanering is voortgekomen uit de zogenaamde megabeschikking van het ministerie van VROM waarin zij heeft bepaald dat woningen met een geluidsbelasting van meer dan 70 decibel dB(A) op de gevel in aanmerking komen voor gesubsidieerde geluidssanering. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft daarna, in opdracht van het ministerie, gemeentebreed onderzoek gedaan naar woningen die daarvoor in aanmerking zouden komen. Bij de woningen aan de Kanaalweg bleek dat het geval te zijn.
Door de groei van de gemeente, gedurende de laatste 40 jaar, heeft de Kanaalweg zich van een landweg tot een belangrijke doorgangsroute ontwikkeld. De woningen langs de Kanaalweg staan er echter al langer, waardoor bij de bouw geen rekening is gehouden met het toenemende geluidsniveau. De woningen staan op zon 10 meter afstand van de weg waarover dagelijks rond de 24.000 autos rijden.

De regels verbonden aan de megabeschikking houden in dat na de sanering, het geluidsniveau in de woningen aan de Kanaalweg moet zijn teruggebracht tot 40 à 45 dB(A). Op dit moment is dat in de woningen aan de Kanaalweg nergens hoger dan 42 dB(A).

Voor de uitvoering van de geluidssanering is de gemeente in 1999 toegetreden tot het samenwerkingsverband sanering verkeerslawaai, regio Rijnmond. Dit werd ondergebracht bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) die de sanering in Capelle namens de gemeente heeft gecoördineerd. De kosten van de sanering voor de 18 woningen, worden volledig betaald uit de eenmalige subsidie van het ministerie van VROM.