Gemeente Capelle a/d IJssel

Cultuurshock

Foto: P. Molkenboer

Maandagochtend 4 november gaf wethouder W.A. de Bruin het startschot voor de Cultuurshock. Dit cultuurrondje werd speciaal opgezet voor de eerstejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs. De Cultuurshock begon op het bomeneiland op het Stadsplein en duurt tot en met woensdag 6 november.

Capelle aan den IJssel heeft steeds meer te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Het is belangrijk dat vooral jongeren de weg kunnen vinden naar de instellingen die deze kunst en cultuur aanbieden. Want jong geleerd is oud gedaan. Daarom ontwikkelde de gemeente Capelle aan den IJssel in samenwerking met het Kunstgebouw en diverse kunstinstellingen in Capelle de Cultuurshock.

Kort en krachtig
Eerstejaars leerlingen van het IJsselcollege maakten in één ochtend kennis met de belangrijkste kunst- en cultuurinstellingen in Capelle aan den IJssel: het Isala Theater, de Capelse Muziekschool, de bibliotheek en Noes Fiolet Studios. Ook maakten zij kennis met galerie Thyade (voorheen gevestigd in Capelle aan den IJssel) en de Historische Vereniging Capelle (HVC).

De kennismakingsronde maakt deel uit van het Cultuurtraject; een project voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs dat fungeert als inleiding op CKV (culturele en kunstzinnige vorming). In de twee of drie jaar van de basisvorming (afhankelijk welk schooltype: vmbo 2 jaar, havo/vwo 3 jaar) waarin het Cultuurtraject zich afspeelt, krijgen de leerlingen per jaar twee activiteiten op het gebied van kunst en cultuur aangeboden. De kennismakingsronde kreeg de naam Cultuurshock vanwege de korte en krachtige manier van aanbieden, maar ook omdat vrijwel iedere leerling een stukje onbekend terrein betrad.