D66

Bezuiniging Melkertbanen eenzijdig

Arbeid en zorg

Bert Bakker

05-11-2002 - De fractie van D66 zal voor de motie van PvdA en Groenlinks stemmen die het kabinet oproept om de bezuinigingen voor 2003 op de Melkertbanen ongedaan te maken. D66 kan zich vinden in de voorgestelde bezuinigingen op de Melkert- en WIW-banen, maar onder een aantal harde voorwaarden. Aan de voorwaarden die D66 aan de bezuinigingen stelt is tot op heden niet voldaan.

Voorwaarden voor bezuiniging


1. Geen verwachting, maar een harde garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen;

2. Wijzigingen in de regeling, zodat er voor gemeenten en inlenende instellingen per direct prikkels ontstaan voor doorstroming;
3. Parallel extra scholingsinspanningen voor de huidige Melkertiers, en middelen daarvoor;

4. Snel duidelijkheid over de totstandkoming van reguliere functies. Hoeveel stadswachten komen er bij de gewone politie, en waar? Conducteurs op de tram als reguliere functies Wat moet de zorg zonder de bejaardenhulpen in verzorgings- en verpleeghuizen?

D66-woordvoerder Sociale Zaken Bert Bakker: het is niet moeilijk in te zien dat de gevolgen van de kale bezuiniging eenzijdig terechtkomen bij degenen voor wie de gewone arbeidsmarkt (zeker ook nu) geen kansen biedt. Volgens D66 kunnen er minder Melkertbanen zijn. De Melkertbanen díe er zijn, moeten dienen als een steeds weer vrijkomend contingent van tijdelijke functies, opstapfuncties.

D66 is vanaf het begin warm voorstander geweest van de Melkertbanen, als een goed middel om mensen met weinig kans op de arbeidsmarkt een opstap te geven naar een baan. Die doelstelling heeft ook gewerkt, en werkt nog steeds. Het uitbreiden van het aantal banen in de collectieve sector, heeft ons van meet af aan minder aangesproken. Functies zoals concierges, conducteurs op de tram en verzorgingshulpen in verpleeghuizen, moeten uiteindelijk regulier gefinancierde en regulier betaalde functies zijn. De zwaarste kritiek die D66 van meet af aan heeft gehad op de Melkertbanen richt zich op de blinde vlek in de regeling (en ook in de politieke inzet) voor doorstroming. Geluiden van ernstige demotivatie van de Melkertiers werden gaandeweg sterker. Als je jarenlang concierge bent geweest, en de school krijgt extra middelen, maar neemt liever een nieuwe, verse concierge aan dan jou, dan is de route naar ziektewet en wao niet ver meer, aldus Bakker.