D66

Weg vrij voor referendum EU-uitbreiding

Bestuur en democratie

Thom de Graaf

06-11-2002 - De Tweede Kamer heeft met een krappe meerderheid zich achter de oproep van D66 geschaard om ook in Nederland een referendum over uitbreiding van de Europese Unie mogelijk te maken. Een dergelijk referendum vindt plaats in veel andere landen. Fractievoorzitter Thom de Graaf noemt het referendum een belangrijk middel om de Nederlandse apathie rond Europese vraagstukken te doorbreken.

De Graaf: Het zou natuurlijk te gek zijn als de bevolking van een klein eiland als Malta wél een stem heeft in de uitbreiding, maar wij in Nederland niet. Nu er dankzij de motie van D66 een brede politieke steun voor is uitgesproken, is de kans op een referendum heel groot geworden.

D66 is voorstander van de uitbreiding van de EU, maar wil wel dat dit een succesvolle uitbreiding wordt. Daarvoor is draagvlak een vereiste. De Graaf: "Een referendum geeft niet alleen de burger de kans zich rechtstreeks over dit historische besluit uit te spreken, maar zal ook leiden tot een maatschappelijke discussie over wat de uitbreiding voor ons en voor de mensen in Oost-Europa betekent. In die discussie wil D66 mensen er overigens van overtuigen dat de voordelen van uitbreiding ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

In een reactie op politici van PvdA en GroenLinks, die zich deze week nadrukkelijk tegen elke vorm van inspraak door de Nederlandse bevolking uitspraken, stelt de Graaf: Ik ben niet bang dat anti-Europeanen met het referendum aan de haal gaan, daar zijn we allemaal bij. Het

De door D66 ingestelde tijdelijke referendumwet biedt de mogelijkheid tot het houden van een referendum op initiatief van de bevolking. Nu een groot aantal partijen zich achter deze wens heeft geschaard, zal de drempel tot het aanvragen van het referendum betrekkelijk eenvoudig te nemen zijn.