Korps: Groningen, plaats: Diverse 6-11-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Woensdag 6 november 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Appingedam: inbraak radiozaak
Bij een inbraak in een radiozaak en tv winkel aan de Dijkstraat werden in de nacht van maandag op dinsdag meerdere tv toestellen vernield en er werd een tv weggenomen. De dader kwam binnen door een grote etalageruit van de winkel te vernielen. Getuigen hoorden glasgerinkel en zagen vervolgens een man de winkel verlaten met het tv toestel onder zijn arm. Toen de verdachte door de getuige achterna werd gezeten, vluchtte hij op een fiets en liet hij de tv op straat vallen. De schade in de winkel is aanzienlijk. .

Baflo: inbraak kantine voetbalclub
Maandagnacht is er ingebroken in de kantine van de plaatselijke voetbalclub. Onbekenden vernielden een raam om binnen te komen. In het gebouw zijn alle kasten doorzocht. Het is net bekend of er goederen zijn meegenomen.

Kolham: alcomobilist in de sloot
Een 35-jarige Zuid-Afrikaan is dinsdagnacht op de A7 bij Kolham met zijn auto in de sloot geraakt, vermoedelijk door bovenmatig alcoholgebruik. Hij wilde tanken bij het benzinestation, maar raakte bij het aanrijden uit koers. Omdat hij een sterke alcohollucht uitademde moest hij een blaastest afleggen. Daarbij bleek dat hij ongeveer 1.8 promille alcohol in zijn bloed had. In overleg met Justitie moest hij 850 euro contant betalen alvorens hij het politiebureau weer kon verlaten.

Grijpskerk: gestoorde man van de rails gehaald
De politie heeft dinsdagavond een 19-jarige jongeman uit Groningen aangehouden die een ruit van het stationsgebouw in Grijpskerk had vernield en daarna dreigde zichzelf voor de trein te gooien. Bij de komst van de politie stond hij midden op de rails met ontbloot bovenlichaam. Zijn kleren waren nat. Hij was agressief naar omstanders en weigerde met de politie mee te gaan. Omdat hij gevaar opleverde voor andere mensen en voor zichzelf is hij aan handen en voeten geboeid in de politieauto overgebracht naar het politiebureau. Daar is hij ingesloten. Aan het bureau is hij, voordat hij werd ingesloten, onderzocht door een GGD-arts. Hij zal in de loop van de dag nader worden gehoord. Bovendien zal hij nog worden beoordeeld door een psychiater.

Groningen: automobilist krijgt diverse bekeuringen Een 45-jarige automobilist uit Groningen is dinsdagnacht bekeurd voor diverse overtredingen. De politie wilde op het Lopende Diep in Groningen een routinecontrole uitvoeren bij de betreffende automobilist. Hij kreeg een stopteken en voldeed daar in eerste instantie aan. Toen de agenten uitstapten, ging hij er echter als een haas vandoor. Hij reed via de Noorderhaven NZ, Prinsessseweg, Zonnelaan naar de Plataanlaan waar het andere eenheden van de politie gelukte de Stadjer klem te rijden. Onderweg had hij met een snelheid gereden van boven de 100 km/u . Bij controle bleek dat hij geen rijbewijs had. Dat was voor hem ook de reden om er vandoor te gaan, zoals hij verklaarde. Verder kreeg hij een bekeuring voor het niet voldoen aan een stopteken en geen richting aangeven en voor de aanwezigheid van een gastank in de auto, terwijl dit niet op het kentekenbewijs staat vermeld.

Groningen: vrouw beroofd op straat
Een 47-jarige vrouw is dinsdagavond in de Radijsstraat in Groningen beroofd van haar tas. De vrouw fietste op straat toen ze plotseling werd ingehaald door een tweetal op een bromfiets. Een van de twee rukte toen haar tas van de schouder. Hierdoor raakte ze uit balans en kwam te vallen, waardoor ze licht gewond raakte. Er zaten in de tas geen waardevolle voorwerpen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: zware schade bij botsing
Bij een botsing op de kruising Weg der Verenigde Naties met de Europaweg in Groningen is dinsdagavond zware schade ontstaan bij de twee betrokken personenautos. Het ongeval ontstond, nadat een 30-jarige inwoonster van Groningen met haar auto vanaf de Weg der Verenigde Naties de kruising opreed. Op dat moment kwam vanaf de richting Hoogezand de andere automobilist, een 47-jarige inwoner van Oldebroek, die haar aan de achterkant aanreed. De vrouw botste vervolgens met haar auto op een lantaarnpaal en kwam dwars op de weg te staan. Beide automobilisten kwamen met de schrik vrij. Ter plaatse wordt het verkeer geregeld door middel van verkeerslichten. Uit het onderzoek moet nog blijken wie door rood licht reed.

Groningen: automobilist zonder rijbewijs rijdt met hoge snelheid Een 36-jarige inwoner van Groningen is dinsdagmiddag bekeurd voor het rijden met een te hoge snelheid over de Plataanlaan in Groningen en het rijden zonder rijbewijs. Hij reed met een snelheid van 122 km/u waar maximaal 70 was toegestaan. Hij rook bij controle naar alcohol, reden waarom hij nog aan een ademanalyse werd onderworpen. Hierbij bleef de teller slechts op 0.3 promille staan, hetgeen onder de limiet was. Hij is na verhoor weer heengezonden.

Groningen: snelheidscontroles
Op de Rijksweg heeft de politie dinsdag een controle snelheid gehouden. Met behulp van de Laserapparatuur werden tientallen voertuigen gecontroleerd. Aan elf bestuurders werd een boete toegekend omdat zij harder dan 60 km per uur reden. De hoogste snelheid bedroeg 75 km per uur.

Groningen: bromfiets in beslag genomen
De politie heeft de bromfiets van een 28-jarige stadjer dinsdag in beslag genomen. De man reed met de plof op de Vismarkt, terwijl hij geen helm droeg. Bij controle bleek aan het framenummer geknoeid te zijn. Het voertuig is aan het bureau geplaatst voor een nader onderzoek.

Groningen: winkeldief betrapt
Medewerkers van de beveiliging betrapten dinsdagmiddag in een warenhuis in de Herestraat een 30-jarige stadjer toen deze een spijkerbroek uit de winkel wegnam en meerdere cosmetica artikelen in een tas stopte. Toen de man zonder te betalen de winkel uitging werd hij door de medewerkers van de beveiliging aangesproken. In eerste instantie zag de man kans te vluchten. Na een korte achtervolging werd hij alsnog overmeesterd. Hierbij sloeg hij een van de medewerkers met een ijzeren tang, waarmee hij de wafers in de winkel had losgewrikt. De man werd aan de inmiddels gearriveerde agenten overgedragen. De verdachte is ingesloten.

Groningen: bromfietsster gewond
Een 17-jarige vrouw uit Ten Boer raakte dinsdagochtend op de Ulgersmaweg gewond bij een botsing met een auto. De 46-jarige bestuurder van de auto, afkomstig uit Musselkanaal, wilde op de weg keren. Hierbij zag hij de achter op komende bromfietsbestuurster over het hoofd. De vrouw kwam ten val en liep een schouderfractuur op. Zij moest naar een ziekenhuis worden gebracht.

Groningen: boete voor valse naam
Een 22-jarige stadjer liep dinsdagavond een boete op voor het geven van een valse naam. De man zou een proces verbaal krijgen vanwege het niet voeren van verlichting op zijn fiets. Hij trachtte echter aan de boete te ontkomen door een andere naam op te geven. De agenten kregen argwaan en lieten de man pas gaan nadat de gegevens waren gecontroleerd. Hierbij kwam de ware identiteit boven tafel. De man kreeg vervolgens aan het bureau twee boetes, voor verlichting en de valse naam van ruim E 100. .

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)