Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Staten willen investeren in inhaalslag

Utrechts erfgoed op het net: nog veel los zand

6-11-2002
Wie het internet opgaat om kennis te maken met het culturele erfgoed in de provincie Utrecht heeft het niet gemakkelijk. Gegevens over de Utrechtse musea, monumenten, archieven en historische verenigingen zijn er wel. Maar het vergt vaak lang zoeken. Bovendien is de informatie nauwelijks toegankelijk voor belangrijke doelgroepen als toeristen en scholieren. En sommige onderwerpen, zoals de Utrechtse monumenten, schitteren nagenoeg door digitale afwezigheid.

Tot deze conclusie komt bureau Gordion dat in opdracht van de Federatie Stichts Cultureel Erfgoed en met financiële steun van de provincie onderzoek uitvoerde naar de virtuele wereld van de Utrechtse erfgoedsector. Het beeld dat uit deze studie naar voren komt, laat zien dat de sector overschaduwd wordt door sites over kunst in de provincie. Vooral film en muziek in de regio vinden op internet gretig aftrek; vergeleken daarmee presenteert de erfgoedsector zich nog op zeer bescheiden wijze en zijn de sites over het algemeen "conceptueel zwak", aldus het onderzoeksbureau. Met name de lokale instellingen op dit terrein zijn ondervertegenwoordigd op internet. Minder dan de helft beschikt over een website. Een bijkomende complicatie is de gebrekkige samenhang tussen de loketten over erfgoed, waardoor de kwaliteit behoorlijk wisselt.

Utrechts Erfgoed Online
GS willen naar aanleiding van dit onderzoek investeren in een inhaalslag die onder regie van de Federatie Stichts Cultureel Erfgoed en met medewerking van de Utrechtse erfgoedinstellingen wordt uitgevoerd gedurende de komende twee jaar. Hiervoor wordt ruim 121.000,- beschikbaar gesteld. Met deze provinciale bijdrage kan de federatie extra menskracht en technische middelen inzetten voor Utrechts Erfgoed Online. Doelstelling van dit project is: méér Utrechts erfgoed op het net, met een hogere kwaliteit en publieke toegankelijkheid. Om dat te bevorderen, wordt rondom de bestaande sites een 'portal' gebouwd. Aan de website www.erfgoed-utrecht.nl wordt een catalogus toegevoegd met verwijzingen naar de belangrijkste Utrechtse erfgoedadressen op internet. Verder voorziet het project in een collectieve zoekmachine, webcursussen en het ontwikkelen van diverse modellen voor specifieke erfgoedsites. Eindplaatje is een superwebsite, waarbij Utrechtse instellingen via internet inhoudelijke informatie met elkaar onderhouden. Dat dit overigens mogelijk is, blijkt uit MUSIP, een project dat de bouwstenen levert voor het inrichten van een gezamenlijk virtueel museum in de provincie Utrecht en inmiddels als voorbeeldproject door het rijk elders in Nederland wordt gepromoot en uitgevoerd.

Procedure
De statencommissie Cultuur en Economie adviseert op 25 november over dit GS-voorstel

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl