Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie wil niet onderhandelen over milieueisen voor bandenopslagbedrijf

6-11-2002
Er valt niet te onderhandelen over de uitgangspunten en milieumaatregelen die bandenopslag Lintire moet nemen. Dat zeggen gedeputeerde staten in reactie op schriftelijke vragen van het VVD-statenlid Oosterhuis.

Het Montfoortse bedrijf voldoet al geruime tijd niet aan de eisen van de milieuvergunning. Lintire schiet met name te kort in het nemen van maatregelen die uit oogpunt van brandveiligheid nodig zijn. Het is dus niet zo, zoals onlangs in een artikel in de Kamerkrant werd gesuggereerd, dat de provincie sinds kort strengere eisen hanteert. En de provincie Utrecht gaat bij het verlenen van vergunningen ook niet verder in het opleggen van brandveiligheidsvoorzieningen dan andere provincies, aldus gedeputeerde staten. Aanleiding voor de vragen was een artikel in het blad van de Kamer van Koophandel. Daarin werd de indruk gewekt dat Lintire zich altijd keurig aan de milieuregels heeft gehouden en door de provincie plotsklaps met strengere eisen werd geconfronteerd. Dat is beslist niet het geval, aldus gedeputeerde staten. Lintire weet al sinds 1996 dat het niet voldoet aan de voorschriften met betrekking tot brandveiligheid.

Onbeheersbare situatie
Overleg met het bedrijf heeft weliswaar geleid tot enige verbeteringen, maar de regionale brandweer komt tot de conclusie dat de situatie zeer brandonveilig is. Doordat een branddetectiesysteem en brandwerende scheidingen ontbreken en de draagconstructie niet aan de brandwerendheidseisen voldoet, kan een onbeheersbare brand ontstaan die 2 à 3 dagen kan duren. Bovendien kan de brand overslaan naar omliggende bedrijven. Zo'n brand vormt een bedreiging voor het milieu en de veiligheid van de bewoners van de aangrenzende woonwijk. Lintire heeft steeds getracht de provincie ervan te overtuigen dat de eisen onrealistisch zouden zijn. Het bedrijf is wel bereid (vier meter) hoge muren rondom delen van het bedrijfsterrein te bouwen. Daarmee wordt echter nog niet voldaan aan het brandbeveiligingsconcept. Dit alles was volgens milieugedeputeerde Rombouts reden genoeg om niet langer vruchteloos in overleg met het bedrijf te blijven. In juli van dit jaar heeft de provincie dan ook twee dwangsommen opgelegd om het bedrijf te dwingen de brandveiligheid serieus te nemen. De dwangsommen passen binnen het strengere handhavingsbeleid dat de provincie vastgesteld heeft na de rampen in Enschede en Volendam en passen richten zich slechts op de meest noodzakelijke aanpassingen die nodig zijn om te voldoen aan de huidige milieuvergunning. Die loopt deze maand af en Lintire heeft inmiddels een nieuwe vergunning aangevraagd. Nu al is duidelijk dat de provincie in de nieuwe vergunning aanvullende, scherpere eisen zal stellen om tot een brandveilige situatie te komen. Die eisen komen voort uit het (landelijke) brandbeveiligingsconcept dat in 1995 is opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sindsdien houdt de provincie rekening met de brandveiligheid bij het verlenen van milieuvergunningen.

Milieueisen niet onderhandelbaar
Gedeputeerde staten laten weten dat ze niet bereid zijn met individuele bedrijven te onderhandelen over minder strenge eisen op het gebied van milieu en brandveiligheid, in beginsel ook niet als de maatregelen voor het bedrijf financieel onhaalbaar zijn en er daardoor sluiting dreigt. Wanneer echter alle bedrijven in deze branche in financiële nood komen als gevolg van strenge milieueisen en er daardoor een probleem zou ontstaan in de verwijdering van autobanden wil de provincie uiteraard meezoeken naar oplossingen.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030-258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl