Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale bijdrageregeling bodemsanering voor particulieren

6-11-2002
Om de sanering van ernstig verontreinigde grond door particulieren te bevorderen komt er een provinciale bijdrageregeling subsidieverordening voor eigenaren en erfpachters van woonpercelen.

Particulieren die eigenaar of erfpachter zijn van een ernstig verontreinigd perceel dat gebruikt wordt voor bewoning kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten van bodemsanering. Gedeputeerde staten hebben ingestemd met de instelling van een provinciale bijdrageregeling. De overheid wil bewoners en eigenaren een financiële bijdrage geven voor de sanering van ernstig vervuilde grond, om te bevorderen dat de bodemverontreiniging wordt aangepakt. Daarvoor bestaat nog geen landelijke regeling. Daarom komen GS nu met een voorstel voor een eigen provinciale regeling. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het tijdstip waarop de verontreiniging is veroorzaakt en het moment waarop de eigenaar of erfpachter de ernstig vervuilde grond heeft gekocht. Het provinciebestuur wil maximaal 50.000 euro per geval bijdragen in de saneringskosten. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage moet de eigenaar een saneringsplan bij de provincie indienen. De regeling geldt alleen voor saneringen die nog moeten worden uitgevoerd.

Inspraak
Als ook de statencommissie Water en Milieu en de provinciale adviescommissie PCMW zich kunnen vinden in de voorgestelde subsidieregeling dan zal deze vier weken ter inzage worden gelegd, zodat iedereen daarop kan reageren. Na de inspraakperiode zal het provinciebestuur de subsidieverordening definitief vaststellen.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030-258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl