Provincie Utrecht

Persbericht

GOEDKEURING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED HOUTEN

6-11-2002
De gemeente Houten heeft een nieuw bestemmingsplan gemaakt voor het buitengebied, dat allerlei kleinere en oudere plannen vervangt. GS zijn blij met dit nieuwe plan, hoewel het globaler van opzet is. Voordeel is dat maatwerk mogelijk is; nadeel is dat niet alle onderdelen voldoen aan het streekplan en de nieuwe Handleiding Bestemmingsplannen buitengebied. Daarom is aan enkele onderdelen goedkeuring onthouden. Deze hebben onder andere te maken met bebouwingsoppervlakten en hoogten, recreatief gebruik van het fort Werk aan de Korte Uitweg en het Windplan van de provincie Utrecht.

Bouwoppervlak fruitteeltbedrijven naar behoefte GS vinden dat de gemeente de afmetingen van de bebouwing van fruitteeltbedrijven niet heeft afgestemd op de behoefte. De fruitteeltbedrijven in het gebied variëren van 10 tot 30 ha. GS willen een ruimtebeslag naar behoefte, om daarmee te voorkomen dat de ruimte die meer is dan nodig voor het eigen bedrijf, gebruikt gaat worden voor andere doeleinden.

Hoogte 'lage' boogkassen maximaal 1.20 meter
De hoogte van lage boogkassen mag volgens de Handleiding Bestemmingsplannen Buitengebied maximaal 1.20 meter zijn. Het moet dan gaan om eenvoudige constructies, die na de oogst weer weggehaald kunnen worden. De gemeente wil boogkassen van 3 meter hoogte, buiten het bouwperceel. Dit zijn zwaardere constructies met een permanent karakter, waarvoor een bouwvergunning nodig is. GS staan dit niet toe, omdat zij de visuele kwaliteit in het landelijke gebied willen behouden.

Bijgebouwen bij burgerwoningen maximaal 50 vierkante meter Volgens de Handleiding Bestemmingplannen Buitengebied mogen bijgebouwen bij woningen niet groter zijn dan 50 m2. Dit is voldoende voor een garage en een berging, zoals ook blijkt uit juris-prudentie. Een groter oppervlak is voor de woonfunctie niet nodig en vergroot de kans op ongewenst gebruik. Een verruiming tot 75 m2 , zoals de gemeente wil, keuren GS daarom niet goed. Bovendien is het mogelijk om via artikel 20 BRO, onder voorwaarden, alsnog met 25 m2 extra uit te breiden.

Niet kamperen op fort Werk aan de Korte Uitweg
In het bestemmingsplan wordt kleinschalige recreatie toegestaan in het fort. Niet duidelijk voor GS is echter waar dit uit mag bestaan. De gemeente noemt alleen kamperen in tenten, maar GS vrezen hierbij toch voor aantasting van de natuurwaarden: er komen veel soorten vleermuizen voor in het fort. Deze dieren genieten bescherming onder de Natuurbeschermingswet, de Habitatrichtlijn en het Verdrag van Bern en Bonn. De gemeente moet nader aangeven wat zij verstaat onder kleinschalige recreatie, waarbij de natuur- en cultuurhistorische waarden van het fort beschermd blijven.

Windturbines kunnen niet dichtbij agrarische bedrijven In het Windplan Utrecht, vastgesteld op 9 juli 2002, is een lijnopstelling voor windturbines voorzien, direct ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal. Over deze locatie is ook al bestuurlijk overeenstemming met de gemeente Houten. In het bestemmingsplan neemt Houten hier echter de bestemming 'voorkeurszone nieuwe agrarische bedrijven' op. Dat is niet te combineren met windturbines, omdat deze dan te dichtbij de boerderijen staan. In het Plan van Aanpak Windenergie tot 2010 van de provincie staat hoe de provincie de BLOW-taakstelling (Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie) wil realiseren. Dit kan door plaatsing van windturbines, waarmee minimaal 50 MW vermogen wordt opgewekt. Van belang bij de plaatsing is de landschappelijke aanvaardbaarheid. Vandaar dat in overleg met gemeenten gezocht is naar locaties in lijnopstellingen, op plaatsen waar zij geen hinder aan ogen en oren geven.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl