Provincie Utrecht

Persbericht

Knelpunt in landelijk gebied aangepakt

Provincie financiert natuurontwikkeling in Maartensdijk

6-11-2002
Dankzij een bijdrage van de provincie Utrecht ter hoogte van 226.890 euro, komt natuurontwikkeling op het Bantham-terrein te Maartensdijk (gemeente De Bilt) aanzienlijk dichterbij. Op het terrein van deze voormalige proefboerderij heeft de provincie Utrecht een ecologische verbinding gepland. De huidige bebouwing van het terrein vormt echter een barrière voor de dassenpopulatie, als zij zich vanuit de Ridderoordse bossen naar 't Gooi verplaatsen. De financiële bijdrage is afkomstig uit de 'Reserve Knelpunten Landelijk Gebied'.

Over sanering van het Bantham-terrein is overeenstemming bereikt tussen de provincie en de verschillende betrokken partijen, zijnde de eigenaar (ministerie van LNV), VROM, gemeente De Bilt, de landinrichtingscommissie Noorderpark en de Dienst Landelijk Gebied. Deze partijen zijn ook overeengekomen dat een deel van het terrein aan de natuur zal worden teruggegeven aan de natuur. De voormalige bedrijfsgebouwen worden gesloopt. De bestaande voormalige dienstwoningen blijven echter gehandhaafd. De sanering wordt bekostigd door een bijdrage van de provincie en door het bouwen van een woning op het terrein. Nadat het terrein is schoongemaakt kan het met subsidie van het rijk en provincie gedeeltelijk worden verkocht aan Stichting Het Utrechts Landschap.

De 'Reserve Knelpunten Landelijk Gebied' waaruit de subsidie zal worden betaald, heeft tot doel om bij beoogde functieverandering richting natuur via aanvullende financiële middelen oplossingen te realiseren, met name in situaties die als knelpunten kunnen worden aangemerkt. De knelpunten dienen betrekking te hebben op het bereiken van provinciale beleidsdoelstellingen op het gebied van natuur en landschap evenals water en milieu, in het bijzonder de Ecologische Hoofdstructuur.

Meer informatie: Mario Bronkhorst, telefoon 030-258 33 25 of Mario.Bronkhorst@provincie-utrecht.nl