Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen - Koninkljke Landbouwkundige Vereniging

PERSBERICHT



Gezondheid en voedselzekerheid essentieel voor effectieve armoedebestrijding

International Conference on Agriculture and Development in het KIT

Amsterdam, 6 november 2002

Armoedebestrijding in de wereld moet veel meer rekening houden met vraagstukken van gezondheid en voedselzekerheid. Die stelling staat morgen centraal op de International Conference on Agriculture and Development - ICAD 2002 - in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. De conferentie is getiteld "Essential triangle: health, poverty alleviation and food security". Het programma omvat presentaties door internationaal vooraanstaande experts en discussies over de actuele stand van zaken in onderzoek, onderwijs en beleid over voedselproductie, duurzame landbouw en gezondheid. Deelnemers zijn meer dan tweehonderd wetenschappers, beleidmakers en ontwikkelingsprofessionals uit Noord en Zuid.

Essentiële driehoek
Het besef van de noodzaak om vraagstukken van gezondheid, voedsel en armoede op een veel samenhangender manier aan te pakken neemt toe. Dat bleek bijvoorbeeld bij de Wereldvoedseltop in Rome in mei en bij de recente Rio+10-top in Johannesburg. Ook de Wereldbank benadrukt de "essentiële driehoek" steeds meer. Secretaris-Generaal Kofi Annan stelde zeer onlangs nog dat het Nepad-initiatief voor ontwikkeling in Afrika alleen succes kan hebben als het continent erin slaagt armoede en honger terug te dringen en de HIV/Aids-epidemie te beteugelen.

Binnen de armoedebestrijding in de minst-ontwikkelde landen (MOL's) en voor de kwetsbaarste bevolkingsgroepen daar, moet veel meer aandacht komen voor de belemmeringen in de voedselvoorziening en de gezondheidszorg. In Rome stond gelukkig het recht op voedsel stevig op de agenda, alsook de ruimte en soevereiniteit die nationale regeringen moeten hebben om hun eigen landbouwbeleid te voeren. Ook de strijd tegen HIV/Aids en de maatschappelijke en economische effecten van de epidemie krijgen een steeds prominentere plaats in de aanpak van rurale armoede.

Inzicht in en aandacht voor de nauwe verwevenheid van de drie ICAD-thema's is ook uiterst relevant voor het Nederlandse ontwikkelingsbeleid, zeker gezien de aangekondigde versterkte focus op Afrika. Afrika heeft immers de meeste MOL's, de hoogste verspreiding van HIV/Aids en andere ziektes, en het hoogste aantal landen met voedselonzekerheid en zeer kwetsbare groepen.

ICAD 2002
Het programma van ICAD 2002 bestaat uit drie sessies en een slotdebat. Sessie 1 over gezondheid staat in het teken van voedseltekorten, Aids en gebrekkige landbouwpraktijken. Ondervoeding en Aids, versterkt en in stand gehouden door armoede, tasten het arbeidspotentieel op het platteland aan dat nodig is om te werken aan voedselzekerheid. In sessie 2 over armoedebestrijding staat de betekenis van het concept "People, Planet & Profit" voor wereldwijde ketens in de voedselvoorziening centraal. In sessie 3 over voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling draait het om de uitkomsten van Johannesburg en de nijpende behoefte aan een effecief en samenhangend beleidskader voor landbouw- en economische ontwikkeling. Het slotdebat gaat over mogelijkheden voor publiek-private samenwerking bij het daadwerkelijk tot stand brengen van de "essential triangle".

De ICAD is een jaarlijkse conferentie van de Alumnivereniging van de Universiteit Wageningen KLV (Koninklijke Landbouwkundige Vereniging), het KIT en de Alumnivereniging van Hogeschool Larenstein VVA in Velp. ICAD - vroeger bekend als de "Tropische Landbouwdag" - is uitgegroeid tot en belangrijke ontmoetingsplek van nationale en internationale stakeholders op het terrein van landbouw en ontwikkeling.