Provincie Limburg

Provincie steunt voortzetting hamsterbeheerpakket (313)

Alternatief projectvoorstel LLTB slaat aan GS zijn accoord met de voortzetting van het alternatieve pakket aan maatregelen voor het hamsterbeheer door agrariërs. Het experiment van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) wordt gecontinueerd voor een periode van drie jaar en voor een oppervlakte van maximaal 30 ha. Hiermee komt de realisatie van een nieuwe uitzetlocatie van voldoende omvang steeds dichterbij. Voor het hamsterbeheer komt het kernleefgebied Amby als eerste in aanmerking. De totale projectkosten bedragen ruim 136.000,-.

Het pakket van de LLTB voorziet in de opsplitsing van het beheersgebied waarbij één helft hamstervriendelijk gemaakt wordt. De andere helft geeft de agrariër de ruimte voor de reguliere teelt van bijvoorbeeld bieten en aardappelen. De Provincie heeft dit experiment gevolgd. Hieruit is gebleken dat de deelnemende agrariërs zich goed aan de voorwaarden hebben gehouden.

Het huidige beheerspakket voor de hamster van het ministerie van LNV is moeilijk inpasbaar in de agrarische bedrijfsvoering en levert veel weerstand op. In het reguliere hamsterbeheer mag de agrariër niet de gangbare gewassen zetten en deze niet meer spuiten. Het gevolg was dat er geen animo bij de agrariërs in de hamsterkernleefgebieden was om een reguliere beheersovereenkomst af te sluiten. 6-11-2002 10:12