Bomenstichting


Storm 27 okt 2002

---

Ondanks chaos: de meeste bomen staan nog na de storm

De storm die afgelopen zondag over Europa raasde heeft veel schade aan en door bomen veroorzaakt. Vallende takken, afgeknapte en ontwortelde bomen zorgden voor persoonlijke ongelukken en schade aan autos en gebouwen. Volgens de Bomenstichting had veel ellende voorkomen kunnen worden door betere bescherming en controle van de bomen. Maar ook constateert de stichting dat de schade, gezien de uitzonderlijke omstandigheden meevalt. Zelfs onder de geregistreerde Monumentale Bomen is het aantal uitvallers klein.

Uitzonderlijke omstandigheden

De storm van 27 oktober richtte vooral zoveel schade aan doordat het voor ons land een uitzonderlijk zware storm was. De bomen in Nederland zijn daar niet op ´afgesteld´. Maar bovendien hadden de meeste bomen nog blad, waardoor ze veel meer wind moesten opvangen dan tijdens een winterstorm. En ook was de grond op veel plaatsen door de vele regen zo verzadigd met water, dat de wortels er geen houvast meer in vonden. Zelfs bomen met een goede verankering werden soppend uit de grond getrokken.

Schade aan bomen valt mee

Een snelle inventarisatie leert dat er weliswaar een enorme chaos is ontstaan door de grote hoeveelheid afgevallen takken, takjes en bladeren, maar dat het verlies aan bomen meevalt en daardoor ook de schade aan derden. De Bomenstichting schat dat minder dan 1 op 10.000 bomen verloren is gegaan. Vooral langs wegen zijn echter relatief veel bomen omgewaaid, maar dat was te voorzien, nadat in de afgelopen jaren bijna alle boomwortels zijn beschadigd bij het massaal ingraven van glasvezelkabels langs doorgaande wegen.
Hoewel monumentale bomen in het algemeen wat kwetsbaarder zijn door hun ouderdom, zijn er slechts enkele geregistreerde Monumentale Bomen omgewaaid of onherstelbaar beschadigd. Enkele voorbeelden zijn:
* -Oude Paardekastanje achter boerderij aan de Rijksstraatweg 16 te Olst

* -Moerascypres aan de Meliestraat te Vlijmen
* -Zware tak uit treurwilg aan de Zuidlangeweg te Kats (Zl)
* -Zware tak uit monumentale eik aan de Lindelaan te Groenekan (Utr)
* -Treurwilg bij Ned. Hervormde kerk in Delfzijl
* -Zware tak uit eik aan de Gortstraat te Middelburg
* -De meest oostelijk staande, eeuwenoude lindeboom voor het kerkje op de heuvel te Heelsum

Vooral verstoorde boom waait

Een boom in de natuur ontwikkelt zijn wortels en kroon zodanig dat hij stormen goed kan doorstaan. In onze steden en dorpen en langs de wegen krijgen ze in het algemeen echter niet de rust en de ruimte om zich goed te verankeren. Toch blijven ook die bomen in een gemiddelde storm goed overeind, als hun wortels niet zijn beschadigd bij het graven van bouwputten en wegtaluds, het ingraven van kabels en leidingen langs wegen, het gladmaken van trottoirs en graafwerk in tuinen. Bomen hebben jaren nodig om zich van dat soort aanslagen te herstellen. Bovengronds kan een boom afknappen op een oude, ingerotte beschadiging, bijvoorbeeld een snoeiwond of aanrijschade, of doordat een agressieve zwam vanuit de beschadigde wortels omhoog is gegroeid.

Veel voorspelbare schade

Voordat een boom omvalt, afknapt of takken laat vallen kan een deskundige boomverzorger aan zijn lichaamstaal vaak al zien dat er iets aan de hand is. Boomverzorgers kunnen met speciale onderzoekstechnieken heel goed nagaan of een boom een zware storm kan doorstaan. Vooral voor oudere bomen op drukbezochte plaatsen wordt daarom regelmatige controle geëist door de verzekering. Toch blijft de natuur onvoorspelbaar en kan een combinatie als die van afgelopen zondag voor verrassingen zorgen. Er zijn bomen omgewaaid die goedgekeurd waren en er zijn bomen blijven staan die al op de kaplijst stonden.

Bomen zijn belangrijk

Bomen zijn niet alleen nuttig als versiering, maar blijken ook een positieve invloed te hebben op de gezondheid van mensen. Het is daarom belangrijk dat ook langs wegen en in de bebouwde kom bomen worden geplant en dat ze de ruimte krijgen om zich gezond en veilig te ontwikkelen. Een goed beschermde en deskundig verzorgde boom doet zijn werk en veroorzaakt zelden een onvoorziene schade, storm of geen storm.

einde persbericht
Verzenddatum: 29 oktober 2002

TOP