Ingezonden persbericht

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/pageId/6841/instanceId/8888/itemId/6676/

Vrouwen vaker een vaste baan dan mannen

Vrouwen zijn bezig met een inhaalslag. Vaker dan hun manlijke collega's hebben vrouwen een vaste baan. Het verschil in beloning blijft echter bestaan. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen met dezelfde functie. Dit blijkt uit een analyse die 7 november wordt gepresenteerd op de FNV Vrouwenconferentie in Alphen aan de Rijn.

Waar het gaat om een vast dienstverband lopen vrouwen hun achterstand op mannen niet alleen in maar gaan ze hen zelfs voorbij. 82,4 Procent van de vrouwen heeft een vaste baan tegenover 81,5 procent van de mannen. In 1999 was dit nog respectievelijk 79 tegen 82 procent. Ook als het gaat om flexibele arbeidsrelaties neemt het verschil af.

De achterstand in onderwijs lopen de vrouwen eveneens sterk in. Vrouwen verlaten vaker en zelfs sneller het onderwijs met een diploma. Werkende vrouwen zijn over het algemeen hoger opgeleid dan hun manlijke collega's. Het aandeel vrouwen in middelbare, hogere en wetenschappelijke beroepen - in 1987 nog 18 procent - ligt nu op 34 procent.

Ondanks de daling van de werkloosheid bij zowel vrouwen als mannen is in 2001 nog 5 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking werkloos, van de mannen was dit 2,5 procent. De werkloosheid van allochtone vrouwen is eveneens gedaald en ligt nu op 7 procent. Voor de allochtone mannen is dit 6 procent. In Nederland werken zes van de tien vrouwen, alleen Scandinavische landen hebben een hogere arbeidsparticipatie (zeven op tien). Lager (42 procent) scoort Nederland als het gaat om arbeidsvolume - gewerkte uren omgerekend naar fulltimebanen. Alleen Italië (38), Spanje (38) en Griekenland (40) scoren lager.

De analyse besteedt ruime aandacht aan het verhoogde risico van vrouwen om in de WAO te belanden. De combinatie van arbeid en zorg speelt daarbij geen rol. Werken in de zorgsector, het hebben van weinig carrièremogelijkheden maar ook werken in een (hoog) tempo - dat je niet zelf bepaalt - zijn de zaken die de kans om eerder arbeidsongeschikt te raken beïnvloeden.

Veel aandacht is er op de FNV Vrouwenconferentie voor de economische zelfstandigheid van vrouwen. De FNV vindt dat de plannen van het - demissionaire - kabinet deze bedreigen. Combinaties van zorgen en werken worden duurder en daardoor minder aantrekkelijk. Herintreedsters zijn bij uitstek de dupe van deze plannen.

6 november 2002