Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Rijk vraagt bedrijfsleven naar bijdrage voor agrologistiek

6 november 2002 -
De ministers van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Verkeer en Waterstaat nodigen het bedrijfsleven uit om voorstellen in te dienen voor proefprojecten die gericht zijn op agrobedrijvigheid en logistiek. Vandaag verschijnt deze oproep in de Staatscourant.

De rijksoverheid zal bij de uitvoering van de proefprojecten ondersteunend optreden op bestuurlijk en ruimtelijk vlak en een marktplaats bieden, waar partijen en informatie bij elkaar komen. Deze aandacht zal per project verschillend van aard kunnen zijn: het kan gaan om het bij elkaar brengen van partijen; het bevorderen van bestuurlijke afstemming tussen de verschillende overheden, bijvoorbeeld op het gebied van ruimtegebruik en ontsluiting of het meedenken bij bepaalde financieringsconstructies (o.a. PPS); etc. Het rijk werkt hierin samen met het Platform Agrologistiek. In het Platform Agrologistiek zijn het bedrijfsleven, rijks- en andere overheden en kennisinstellingen vertegenwoordigd. Het Platform richt zich op de coördinatie tussen partijen, bestuurlijke afstemming, draagvlak en het signaleren richting de politiek. Nieuwe voorzitter van het Platform is Frans Tielrooij, ondernemer, oud gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en directeur van Regio Randstad.

Visie agrologistiek
Eén op de drie vrachtwagens vervoert agrarische producten en levensmiddelen. Vanuit de marktsector krijgt de rijksoverheid signalen dat de betrouwbaarheid van de levering van (verse) agroproducten sterk onder druk staat vanwege de toenemende congestie. Daarnaast is bij het rijk de behoefte een verdere versnippering van het platteland te voorkomen en het transport te verminderen. De visie van de rijksoverheid op mogelijke oplossingen voor deze problematiek is beschreven in de 'Visie Agrologistiek' (LNV en V&W, februari 2002) die in de Tweede Kamer is besproken en goedgekeurd. De Visie Agrologistiek heeft als doel te komen tot een duurzame, innoverende en vervoersefficiënte agrologistiek, en gaat uit van een netwerk gebaseerd op drie pijlers, die in onderlinge relatie moeten worden gezien:
* clusteren,

* verbinden,

* en regisseren,
Bij clustering ligt het accent op de realisatie van (nieuwe) agribusinessparken (intensieve veehouderij, veilingen, distributiecentra, etc). Bij verbinden gaat het om innovatieve nieuwe logistieke concepten (zoals bijvoorbeeld Distrivaart). Bij regisseren ligt de nadruk op de uitbouw van de regiefunctie van de agrostromen (bijvoorbeeld een initiatief als de virtuele veemarkt, mondiaal sierteeltnetwerk).