Gemeente Mierlo


06-11-2002
Mierlo scoort goed bij inspectieonderzoek.

Op grond van de Woningwet berust het toezicht op de uitvoering van deze wet en de daarbij behorende regelgeving bij het Inspectoraat Generaal VROM. Sinds de gebeurtenissen in Volendam en Enschede hecht de Tweede Kamer zeer aan een goede uitvoering van de taken bij het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht.
Het inspectieonderzoek is bedoeld om de gemeente een spiegel voor te houden met betrekking tot de uitvoering van die taken. Aan de hand van het verkregen beeld wordt de gemeente handvatten aangereikt om tot verbeteringen van die taakuitvoering te komen.
Het onderzoek is afgesloten met het maken van concrete afspraken tussen gemeente en Inspectie over de wijze van invulling van de in het rapport gesignaleerde verbeterpunten.

Aandacht voor gebruiksvergunningen.
Zoals reeds aangegeven scoorde Mierlo op vrijwel alle onderzochte punten goed. Wel is met name met betrekking tot de gebruiksvergunningen geconstateerd dat in de onderzochte periode (2001) géén gebruiksvergunningen zijn afgegeven. Dat zou een kwalijke zaak zijn geweest als er niet de nodige aandacht aan was besteed. Het Brandweer Beleidsplan, dat in regionaal verband is opgesteld en als basis dient voor de vergunningverlening en handhaving, werd als goed gekwalificeerd. Bovendien oordeelde de inspectie dat in de gemeente Mierlo het verlenen van gebruiksvergunningen de nodige aandacht krijgt en dat goede maatregelen zijn genomen om de ontstane achterstand in te lopen. In overleg met de Inspecteur zijn hierover concrete afspraken gemaakt. De overige verbeterpunten zullen worden meegenomen in het kader van de fusie met Geldrop.