Ingezonden persbericht

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/pageId/6841/instanceId/8888/itemId/6680/

Farce rond zondagsrust krijgt happy end

Het recht voor werknemers om werk op zondag te weigeren komt er waarschijnlijk toch. De CDA-fractie in de Eerste Kamer wil alsnog voor het wetsvoorstel Bussemaker stemmen. Daarmee krijgen werknemers definitief meer zeggenschap over hun arbeidstijden. Dat meldt FNV e-Magazine vandaag.

Werkgevers moeten straks bij het vaststellen van arbeidstijden meer rekening houden met persoonlijke omstandigheden van hun werknemers, zoals zorgtaken. Ook kan een werknemer voortaan individueel beslissen of hij of zij op zondag wil werken, ook al heeft de baas daarover een afspraak met de ondernemingsraad. Wie niet op zondag wil werken kan daardoor niet ontslagen worden.

Op deze manier komt alsnog een happy end aan wat een farce dreigde te worden. Het wetsvoorstel was door de Tweede Kamer aangenomen, en zelfs al bijna afgehamerd door de Eerste Kamer. Op de valreep besloot het CDA toch eerst de Sociaal-Economische Raad (SER) nog eens om advies te vragen.

De FNV is blij dat het CDA nu weer terugkeert naar haar oude standpunt, van waaruit ze eerder in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel heeft gestemd.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd. In het nummer van vandaag verder aandacht voor dreigend faillissement havenpool Rotterdam, boetes voor werkgevers van illegalen, en staking bij Tupperware in België.

6 november 2002

Wilt u uw abonnement op de berichtenservice wijzigen, ga dan naar http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/9034/clearState/true/