Rechtbank Alkmaar



Snelle behandeling van hoger beroep in strafzaken
Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 6-11-2002

Het Gerechtshof te Leeuwarden is aangewezen als nevenzittingsplaats van het Gerechtshof te Amsterdam voor de behandeling van appèllen in strafzaken van de Rechtbank Alkmaar. Dit verlicht de druk op het Amsterdamse Hof en verkort de doorlooptijd tussen het instellen van het hoger beroep en de behandeling ervan. De verandering zal half november a.s. of kort daarna ingaan.

Vrijwel alle hoger beroepen in politierechterzaken worden vanaf half november a.s. bij het Hof in Leeuwarden aangebracht. Hierop zijn enkele uitzonderingen, zoals zeer gecompliceerde zaken, economische zaken en zaken van gedetineerden.
Het Gerechtshof Leeuwarden garandeert behandeling van het hoger beroep binnen een termijn van zes maanden.
Indien iemand hoger beroep wil instellen, toetst de Rechtbank Alkmaar of de zaak in aanmerking komt voor behandeling in Leeuwarden. Zo ja, dan wordt vanaf de informatiebalie - via een netwerkverbinding met Leeuwarden - de zaak meteen ingepland op een zitting. Het Hof in Leeuwarden heeft hiervoor zittingscapaciteit gereserveerd. De veroordeelde of de advocaat van de veroordeelde krijgt vervolgens direct een appèldagvaarding met een datum en een tijdstip in persoon uitgereikt.

De voorbereidingen zijn vrijwel afgerond. Het Gerechtshof in Leeuwarden legt de laatste hand aan de technische infrastructuur. Bij de Rechtbank Alkmaar wordt de benodigde software beproefd. Zowel het Hof als de Rechtbank streven invoering rond medio november 2002 na.

Noot voor de pers (