Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 05-11-2002
Onderwerp: Openbare orde en veiligheid

Het college van B. en W. heeft besloten extra geld vrij te maken voor de nieuw te bouwen hoofdpost van de brandweer in Zwolle. De hoofdpost is gepland aan de Marsweg. Dit besluit is genomen met als uitgangspunt dat de veiligheid van de Zwolse burgers optimaal wordt gegarandeerd. Concreet betekent dit een hoofdpost waaruit een snelle uitruk van de brandweer met standaard bezetting is gegarandeerd. Daarbij komt natuurlijk dat het personeel goed opgeleid moet zijn en goed geoefend. Veiligheid is een ´number one issue´ in de Nederlandse samenleving van nu en staat dan ook landelijk én in Zwolle hoog op de politieke agenda. Daarom wordt ook in de organisatie van de brandweer extra financiële middelen gestoken.

Op deze manier ontstaan er in Zwolle drie onderkomens waaruit de brandweer in actie kan komen. Zo wordt de paraatheid en de kwaliteit van het ´rood op straat´ in onze groeiende stad met al haar infrastructurele ontwikkelingen en natuurlijke barrières, zoals het Zwolle-IJsselkanaal gegarandeerd.

Planning
In 2003, 2004 en 2005 wordt gefaseerd geïnvesteerd in de versterking van de brandweer. De extra middelen in 2003 worden ingezet voor de eerste werving van een groep beroeps brandweermensen (¤ 327.000). Opbouw van de paraatheid van een tweede tankautospuit heeft prioriteit. Hierbij is een nadere afweging over de getalsmatige verhouding beroeps/ vrijwilligers aan de orde. Ook wordt gekeken hoe geïnvesteerd moet worden in de andere twee posten naast de toekomstige hoofdpost Marslanden. In 2007 staat de nieuwe hoofdpost in de Marslanden.

Nieuwbouw
De nieuw te bouwen brandweerkazerne bestaat uit een bouwkundige en installatietechnische component. Er wordt uit gegaan van een stallingsruimte, kantoren, oefenruimte en een hotelgedeelte voor de medewerkers die 24-uurs diensten draaien. Bovendien is opgenomen, dat de afdeling Wijkzaken van de gemeente kantoorruimte in hetzelfde gebouw krijgt. Ook is er ruimte voor voorzieningen voor de regionale brandweer.

Bron: Communicatie Datum van 05-11-2002 tot 11-11-2002