Socialistische Partij

SP delegatie naar ESF in Florence


06-11-2002 * Een SP delegatie bestaande uit Harry van Bommel (Tweede-Kamerlid), Erik Meijer (lid Europees Parlement) en enkele medewekers zullen van 6 tot 10 november in het Italiaanse Florence het eerste Europees Sociaal Forum (ESF) bijwonen. Een eigen top van tegenstanders van het Europa van het kapitaal.

Er wordt gediscussieerd en er worden ervaringen uitgewisseld over actie en samenwerking in de strijd tegen het neoliberale Europa. Het ESF is een Europees vervolg op het World Social Forum dat afgelopen twee jaar werd gehouden in Porto Alegro in Brazilië. Een wereldwijd gebeuren met meer dan zeventigduizend mensen die allerlei workshops, debatten en demonstraties bezochten. Deze omvang is een weerspiegeling van de groei van de beweging tegen de neoliberale globalisering. Ook in Florence zijn vele tientallen sociale organisaties en bewegingen afgevaardigd en er worden duizenden mensen verwacht. In Nederland is het Forum voorbereid door het platform `de wereld is niet te koop'.

Het Europees Sociaal Forum begint op 6 november met een demonstratie voor de rechten van vluchtelingen en immigranten. Tot 10 november vinden vele tientallen bijeenkomsten plaats. Het Forum heeft de beschikking over Fortezza de Basso, de Middeleeuwse vesting van Florence. Iedere morgen vinden conferenties plaats over één van de hoofdthema's: globalisering en liberalisme, oorlog en vrede, en mensenrechten en democratie. Centraal staat de vraag: welke alternatieven zijn er voor een andere wereld en een ander Europa en hoe zijn deze alternatieven te bereiken?

Het platform `de wereld is niet te koop' (020-6897555) organiseert vanuit verschillende plaatsen in Nederland busvervoer naar Florence.

pijltje Actueel nieuws uit het land