Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Kabinet geeft ruimte aan initiatief

Kabinet geeft ruimte aan initiatief

De bakens in het nationaal ruimtelijk beleid worden verzet. Minder regels en meer ruimte voor ontwikkeling, een sterkere positie van de provincies, realistische doelstellingen voor bouwen in stedelijke gebieden, meer mogelijkheden om woningen te bouwen voor de eigen bevolking in plattelandsgemeenten, sterke steden en een beter samenhangende uitvoering van het rijksbeleid. Dat zijn de boodschappen van de Stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijk Beleid.

Minister Kamp van VROM heeft namens het kabinet de Stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijk Beleid naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin is de nieuwe richting voor het nationale ruimtelijke beleid neergelegd. Daarmee geeft het kabinet invulling aan de afspraken over ruimtelijke ontwikkeling uit het Strategisch Akkoord. Op basis van deze brief zal de Vijfde Nota worden aangepast. Het is niet nodig een geheel nieuwe nota te maken.
De huidige Vijfde Nota en het Tweede Structuurschema Groene Ruimte worden geïntegreerd in de Nota Ruimte. In de brief zijn ook de belangrijkste aanpassingen van het nationaal verkeers- en vervoersbeleid opgenomen die in het vernieuwde Nationaal Verkeers- en Vervoersplan worden uitgewerkt en vastgelegd. Het vorige kabinet ging ervan uit dat er extra middelen zouden zijn. Die extra middelen zijn niet beschikbaar en daarom zal het kabinet voor de komende jaren prioriteiten moeten stellen in de besteding van de beschikbare middelen. Zo spoedig mogelijk na de Tweede Kamer-verkiezingen zullen de nota's aan de Tweede Kamer worden aangeboden, zodat na vaststelling, de uitvoering van het beleid kan beginnen.

Op het platteland komt ruimte om te bouwen voor de eigen bevolkingsgroei. Maar het kabinet zal er wel voor zorgen dat dit niet ten koste gaat van de positie van de steden. Door met meer variatie te bouwen blijven de steden aantrekkelijk voor de midden- en hoge inkomens. Zo wil het kabinet voorkomen dat er in de steden een te hoog aandeel mensen met lage inkomens en allochtonen ontstaat.

Het kabinet wil ervoor blijven zorgen dat er op de juiste plekken steeds voldoende ruimte is voor nieuwe woningen en bedrijven. Provincies, gemeenten en marktpartijen moeten het ruimtelijk beleid zonder problemen kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn ook andere maatregelen nodig zoals vereenvoudiging van de vele uitvoeringsregels.

De bestuurlijke verantwoordelijkheden in het ruimtelijk beleid kunnen het best samengevat worden met 'decentraal wat kan, centraal wat moet.' Dat blijkt bijvoorbeeld uit het volgende: . Provincies krijgen meer invloed op het
verstedelijkingsbeleid.
. Gemeenten krijgen meer te zeggen over het aantal woningen dat gebouwd gaat worden. Voorwaarde is wel dat specifieke groepen op de woningmarkt, zoals senioren, éénverdieners en starters meer mogelijkheden krijgen.
. Rode contouren hoeven alleen nog maar in specifieke situaties (bv. Nationale Landschappen) getrokken te worden, en niet meer in heel Nederland.
. Ook de groene contouren hoeven in minder gebieden getrokken te worden.
. Er komt meer ruimte voor ontwikkelingen op het platteland. . Op de woningmarkt is vooral vraag naar centrumstedelijke milieus, groenstedelijke milieus en naar meer ruimte in en om de woning. Het ruimtelijk beleid van dit kabinet maakt dit mede mogelijk.
. Door minder Haagse regels en door verruiming van de bestaande beleidskaders verwacht het kabinet dat private partijen samen met de overheid beter in staat zullen zijn om maatwerkoplossingen te bedenken en uit te voeren.

Het kabinet zal het beleid en de beleidsuitvoering van de verschillende departementen beter op elkaar afstemmen. Voorbeelden hiervan zijn:

. Er komt één Uitvoeringsprogramma Nationaal Ruimtelijk Beleid, dat de Nota Ruimte en de meerjarenprogramma's van alle betrokken departementen met elkaar verbindt. Het kabinet zal op deze manier de rijksinvesteringen in wonen, werken, groen, water en infrastructuur beter op elkaar afstemmen.
. De Vijfde Nota en het Structuurschema Groene Ruimte worden geïntegreerd in één Nota Ruimte. Dit leidt onder meer tot één beleidscategorie voor waardevolle landschappen van nationaal belang: de Nationale Landschappen.
. De minister van LNV zal, mede namens de minister van VROM, een 'Nationale Agenda voor een Vitaal Platteland' aan de Tweede Kamer sturen. Deze agenda bestaat uit een beleidsbrief gekoppeld aan een Meerjarenprogramma Groene Ruimte. In de beleidsbrief wordt inhoud gegeven aan de door de Europese Unie ingezette koers om het landbouwbeleid te verbreden naar een beleid voor het platteland.

De integrale stellingnamebrief te vinden op www.vrom.nl.