Gemeente Amersfoort

Storm heeft veel bomen geveld

datum: 30 oktober 2002

De storm van zondag 27 oktober heeft ook in Amersfoort flink wat schade veroorzaakt. Tussen de 200 en 300 bomen begaven het tijdens de storm. Al vanaf zondagmiddag, nadat de brandweer om ondersteuning vroeg, is de gemeente bezig om omgevallen bomen, losse takken en bladafval op te ruimen. Daarbij zijn eerst bomen en takken opgeruimd die een direct gevaar voor de omgeving opleverden. Naar verwachting zullen pas eind volgende week alle omgevallen bomen en losse takken verwijderd zijn.

De gemeente heeft allereerst onveilige situaties opgelost. Bomen die direct gevaar opleverden zijn inmiddels gekapt en loshangende takken zijn verwijderd. Dat geldt voor de hele stad. Ook de bospaden van Amersfoort zijn weer toegankelijk gemaakt. Wandelen op deze paden levert dus geen gevaar meer op. In het bos zelf, buiten de paden, verwijdert de gemeente geen omgevallen bomen of loshangende takken.

Wegnemen van overlast
De komende dagen zijn in de stad de bomen en takken aan de beurt die geen direct gevaar opleveren, maar wel zorgen voor overlast. Verder wordt gewerkt aan het herstel van beschadigde wegen. Daarna volgt de behandeling van beschadigde bomen, om te voorkomen dat deze het alsnog begeven. De storm heeft er ook voor gezorgd dat de bomen hun bladeren veel sneller dan anders zijn kwijtgeraakt. Voor de gemeente betekent het dat het bladruimen nu volop in gang is gezet. Eerst worden alle takken van de wegen en voetpaden verwijderd, daarna komt de bladzuiger langs om de bladeren weg te halen. De bladzuigers zullen gedurende de rest van het jaar actief blijven.

Herplanten van bomen
Alle plekken waar bomen zijn gevallen, loopt de gemeente af om te kijken of herplant nodig en wenselijk is. Het daadwerkelijk herplanten kan nog wel even duren. Daarbij zijn we namelijk niet alleen afhankelijk van het seizoen, maar ook van de beschikbaarheid van materiaal. En vooral dat laatste kan een probleem opleveren, want Amersfoort is niet de enige gemeente die last heeft gehad van de storm van afgelopen zondag.