Gemeente Amersfoort

Actueel coffeeshopbeleid moet overlast verminderen; wel 9 coffeeshops, overlastgevers dicht

datum: 5 november 2002

Het handhaven van het aantal van 9 coffeeshops in Amersfoort blijft een belangrijk element in het beleid. Vermindering leidt tot verschuiving naar straathandel of handel uit woonhuizen, met onbeheersbare overlast als gevolg. Wel vindt het college dat 3 coffeeshops de wacht moet worden aangezegd. De overlast is zo groot, dat er een voorstel ligt voor formele sluiting op 1 februari 2003. De huidige exploitanten krijgen de gelegenheid tot uiterlijk 1 februari 2005 hun coffeeshop te verplaatsen naar een betere locatie. Die locatie moet dan wel voldoen aan nieuwe voorwaarden.

Aanpak overlast
Het functioneren van de huidige 9 coffeeshops is getoetst aan de zogenaamde AHOJG-criteria van justitie: geen affichering (reclame); geen verkoop van harddrugs; geen overlast; geen verkoop aan jongeren onder de 18; geen verkoop van hoeveelheden meer dan 5 gram per persoon. De coffeeshops houden zich goed aan de beperkingen, maar bij 3 coffeeshops is de overlast voor de omgeving te groot. Het gaat om De Schommel (Pothstraat 37), Take a Break (Noordewierweg 10) en Relax (Van Aldemondestraat 3a). In de nabije omgeving van De Schommel en Relax is nog een coffeeshop te vinden. Die samenloop komt de leefbaarheid in de buurten niet ten goede.
De belangrijkste klachten zijn: geluidsoverlast door parkeren, rijstijl en muzieklawaai uit de auto's en scooters. Daarnaast verkeersovertredingen en hinderlijk rondhangen. De coffeeshops aan de Noordewierweg en in de Pothstraat lijken op een 'drive in'- gelegenheid: 70% komt er alleen even de softdrugs ophalen. Het college vindt dan ook dat de genoemde coffeeshops van deze plekken moeten verdwijnen.

Sluiting en verplaatsing
De formele aanzegging tot sluiting is op 1 februari 2003. Daadwerkelijke sluiting gebeurt uiterlijk 1 februari 2005. De exploitanten krijgen de gelegenheid hun coffeeshop te verplaatsen. De nieuwe plek moet voldoen aan de volgende eisen: · niet binnen een afstand van 250 m van een school voor voortgezet onderwijs;
· niet in het horeca-concentratiegebied;
· niet in het kernwinkelgebied of een winkelcentrum met voetgangerspromenade;
· bij verplaatsing naar een geschikte plek is de gemeente bereid de noodzakelijk planologische stappen te zetten, bijvoorbeeld aanpassing bestemmingsplan.

Verdere procedure
De notitie wordt aan het presidium aangeboden ter behandeling in de raadscommissie Bestuurszaken.