Gemeente Amersfoort

Beperkte instroom Melkertbanen toch mogelijk

datum: 5 november 2002

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de maatregel, die op 1 oktober jl. werd ingevoerd om het aantal Melkertbanen te beperken, te wijzigen. Dit betekent dat Amersfoortse instellingen waarbij een Melkertbaan (tegenwoordig In- en Doorstroombaan oftewel ID-baan genoemd) vacant komt, deze functie toch opnieuw mogen invullen. Zo blijven de reeds bestaande en waardevolle Melkertfuncties, zoals bijvoorbeeld de klassenassistenten en stadswachten, behouden.

In verband met bezuinigingen door het rijk en op uitdrukkelijk aanraden van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de gemeente Amersfoort op 1 oktober 2002 een maatregel uitgevoerd om het aantal Melkertbanen te reduceren. De maatregel hield in dat alle Melkertbanen die per 1 oktober vacant waren of kwamen, niet meer mochten worden ingevuld.

Door de val van het kabinet ontstaan er momenteel op diverse beleidsterreinen wijzigingen van standpunten bij sommige (regerings-)fracties. Mogelijk zal een meerderheid in de Kamer besluiten om de bezuinigingen op de Melkertbanen voor 2003 niet door te voeren, maar voor hoeveel Melkertbanen er volgend jaar geld beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

Vanwege deze onduidelijkheid en gezien het grote maatschappelijke belang van de Melkertbanen, heeft het college besloten om de instroombeperkende maatregel te wijzigen. De wijziging houdt in dat bestaande en vrijvallende vacatures van Melkertbanen vanaf vandaag weer kunnen worden ingevuld tot een maximum van 278 fte, de stand van
1 oktober 2002.
De eventuele financiële gevolgen van dit besluit kunnen in 2003 worden gedekt door de inzet van de opgebouwde reserves voor gesubsidieerde arbeid.