Gemeente Amersfoort

Welzijnswerk in Vathorst wordt aanbesteed

datum: 5 november 2002

Een nieuw welzijnsaanbod in een nieuwe wijk biedt de mogelijkheid om meer marktwerking op dit terrein te introduceren. Dit vergroot de kans op een vernieuwend en kwalitatief hoogstaand aanbod en een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Daarom besloten burgemeester en wethouders tot aanbesteding van het welzijnswerk in Vathorst.

Amersfoort is een van de eerste Nederlandse gemeenten die 'breed welzijnswerk' vanuit een concurrentiepositie wil aanbesteden. Het is dus nog de vraag of er een 'welzijnsmarkt' bestaat. Daarom is een marktverkenning noodzakelijk. Zo'n inhoudelijke marktverkenning heeft ook het voordeel dat deze vaak vernieuwende ideeën oplevert en daardoor kwaliteitsverhogend werkt.
Via een advertentie in de landelijke vakbladen worden instellingen uitgenodigd om hun belangstelling kenbaar te maken. Zo wordt snel duidelijk of er voldoende kandidaten zijn om een aanbestedingsprocedure te starten.

Als er genoeg kandidaten zijn, vindt een selectie van drie of vier instellingen plaats. Die instellingen krijgen het verzoek om een eigen plan van aanpak voor welzijn in Vathorst uit te werken. Het inhoudelijk kader voor dit plan is de gemeentelijke beleidsnota 'Samen Leven in Welzijn'. Daarnaast is een nota 'Welzijn in Vathorst, een wereld van verschil' in de maak, die onderdeel wordt van het programma van eisen in het aanbestedingstraject. Prioriteiten in het aanbod zijn activiteiten voor jongeren en het faciliteren van organisaties van bewoners. De aangeboden plannen worden getoetst aan een aantal objectieve voorwaarden. Zo wordt de meest geschikte welzijnsinstelling voor Vathorst gekozen. De Stichting Welzijn Amersfoort die al is geselecteerd voor peuterwerk en buitenschoolse opvang in Vathorst wordt in ieder geval uitgenodigd om een plan van aanpak in te dienen.