---

Brieven aan de Kamer
---

Project infanteriegevechtsvoertuig (IGV

06-11-2002

Mijn ambtsvoorganger heeft u op 18 maart 2002 (Kamerstuk 26 396X, nr. 11) geïnformeerd over de voortzetting van het project infanteriegevechtsvoertuig in de studiefase met vier kandidaatleveranciers: Hägglunds Vehicle (CV 90), Alvis Vehicles Ltd (Warrior 2000), Steyr Daimler Puch (Ulan) en Santa Barbara (Pizarro). Beide laatstgenoemde producten zijn gebaseerd op een gezamenlijk concept dat is ontwikkeld door een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Steyr Daimler Puch en Santa Barbara, ASCOD AIE genaamd. Daarnaast is aangegeven dat het Duitse programma voor de ontwikkeling van een nieuw pantserinfanterie-voertuig wordt gevolgd.

De Europese defensie industrie op het gebied van gepantserde voertuigen staat aan het begin van een rationalisatie. Als gevolg daarvan is het aantal kandidaten dat in de studiefase van het project infanteriegevechtsvoertuig kan worden beschouwd inmiddels gereduceerd. De firmas Santa Barbara en Steyr Daimler Puch hebben besloten om onder de verantwoordelijkheid van ASCOD AIE slechts één voertuigconcept aan te bieden dat in grote mate is gebaseerd op de ULAN. Daarnaast heeft Alvis plc, als holding van Alvis-Vickers en Hägglunds Vehicle, recent bekend gemaakt dat laatstgenoemde werkmaatschappijen zich gezamenlijk zullen concentreren op de CV 90 als kandidaat voor het project infanteriegevechtsvoertuig, terwijl de Warrior 2000 wordt teruggetrokken.

De studiefase wordt vervolgd met de twee overgebleven kandidaten, waarbij tevens het programma voor de ontwikkeling van een nieuw Duits pantserinfanterievoertuig wordt gevolgd. Over de resultaten wordt u naar verwachting medio 2004 geïnformeerd.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws Ministerie van Defensie