---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Van Galen in Kanaal van Korinthe (Hr.Ms. Van Galen)

Hr.Ms. Van Galen afgelost

06-11-2002

Het marinefregatten Hr.Ms. Van Galen en Hr.Ms. Van Nes ontmoetten elkaar gisteren (5 november) in Piraeus, de haven van Athene (Griekenland). Hr.Ms. Van Galen verbleef de afgelopen maanden in de wateren rond het Arabisch Schiereiland in het kader van de internationale strijd tegen het terrorisme. Het schip werd gisteren afgelost door Hr.Ms. Van Nes die vorige week maandag uit de haven van Den Helder vertrok en onderweg is naar het operatiegebied. Rond het middaguur gooide Hr.Ms. Van Galen de trossen los om haar weg te vervolgen door het Kanaal van Korinthe.

Nadat Hr.Ms. Van Galen voor Hr. Ms. van Nes lag afgemeerd, kwamen de bemanningsleden van dat schip bij aan boord om de nodige kennis te vergaren over het operatiegebied om wederzijds nieuwtjes uit te wisselen. Voor vertrek was al veel informatie opgestuurd en ook tijdens de transit naar Piraeus heeft de Van Galen nog praktische kennis overgedragen. Ook zijn er een aantal goederen overgedragen aan de Van Nes, zoals drie Sea Sparrows raketten, de welfare telefoons, camo desert kleding, digitale cameras en apparatuur van de Koninklijke Marechaussee om paspoortcontroles uit te kunnen voeren.

Hr.Ms. Van Galen is met de gasten naar het kanaal van Korinthe gevaren. Het laatste fregat van de Koninklijke Marine dat dit kanaal passeerde, was het fregat de Hr.Ms. Van Kinsbergen in 1992. Het kanaal van Korinthe is ongeveer 6 km lang, 24 meter breed en 8 meter diep, waardoor de Van Galen slechts 1,5 meter overhield onder het laagste punt van het schip. Aan beide zijden hielden het schip zon 5 meter over. Met een snelheid van 5 knopen en met één sleepbootje voor en achter het schip werd door het kanaal gevaren. De passage van het kanaal duurde ongeveer een uur. Voor het navigatieteam en nautische dienst was het een flinke uitdaging. Hr Ms van Galen vervolgt nu haar reis naar Barcelona, waar het schip op 9 november aankomt voor het laatste havenbezoek. Op 20 november arriveert Hr. Ms. Van Galen in Den Helder, na zes maanden van huis geweest te zijn. (Foto's: Hr.Ms. Van Galen)

Foto: Van Galen in Kanaal van Korinthe (Hr.Ms. Van Galen)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme