---

Ministerie van Defensie



---

Risico asbestvervuiling Manas gering

06-11-2002

Uit het Nederlandse onderzoek van de monsters die genomen zijn tussen de kiezels van tent city bij de vliegbasis te Manas (Kirgizië), is gebleken dat het ging om de asbestsoort chrysotiel, de minst risicovolle asbestsoort. Luchtmetingen hebben aangetoond dat de asbestvezels zich niet verspreiden, zelfs niet als grote hoeveelheden stof opwaaien. Dit heeft de staatssecretaris van Defensie vandaag (6 november) in een brief meegedeeld aan de Tweede Kamer.

Analyse van zowel de genomen monsters als de luchtmetingen, alsmede visuele inspectie, wijst uit dat de besmetting met asbest van het terrein zeer gering is en het gevaar voor de gezondheid van de aanwezige militairen te verwaarlozen. Inmiddels zijn de stukjes asbest uit het grind verwijderd en is ook de vaste dakbedekking vervangen. De monsters van twee locaties zijn nog in onderzoek. Aangezien het daar om vaste dakbedekking gaat, is de verwachting echter dat het veiligheidsrisico op die twee locaties gering is.

Bij de inspectie in september van de vliegbasis door een Nederlandse Hygiëne- en Preventieve Geneeskundige, werd op drie locaties op de vliegbasis verdacht materiaal aangetroffen. Het ging om de dakbedekking van drie gebouwen waarin Franse militairen zijn gehuisvest en om een plek net buiten de ingang van het operatiecentrum. Daar werd tussen de kiezels, die als halfverharde ondergrond in de zogenoemde tent city zijn aangebracht, ook verdachte stoffen aangetroffen. Bij het materiaal dat net buiten het operatiecentrum werd gevonden, gaat het mogelijk om restmateriaal van de dakbedekking van de drie gebouwen.

Gerelateerde pagina's

* Vervolgrapportage asbest in Manas

* De mogelijke aanwezigheid van asbest op de vliegbasis van Manas in Kirgizië