Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

BSE-geval in Notter

6 november 2002 -
Bij een zesjarige koe op een bedrijf in Notter, gemeente Wierden (Overijssel) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het achtenveertigste geval in Nederland sinds 1997 en het twintigste geval in 2002.

Op 26 oktober 2002 heeft een dierenarts van het bedrijf bij het Centraal Meldpunt Dierziekten een verdenking van BSE gemeld. Dezelfde dag is het bedrijf bezocht door een specialistenteam (bestaand uit een dierenarts van het bedrijf, een dierenarts van de GD en een dierenarts van de RVV). De conclusie van het specialistenteam was dat de koe, Lies 120, geboren op 12 februari 1996, verdacht werd van BSE. Daarop is het bedrijf door de RVV verdacht verklaard. Dezelfde dag nog is de koe op het bedrijf gedood. Op 28 oktober 2002 is het kadaver afgevoerd naar het CIDC-Lelystad. Dezelfde dag bleek de snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Op 5 november bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.

Bij geen van de 69 andere runderen op het bedrijf zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Lies 120 was geboren en getogen op het bedrijf in de gemeente Wierden. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden door de zieke koe. De runderen op het bedrijf zijn geruimd. Ook alle dieren met een verhoogd BSE-risico afkomstig van dit bedrijf die inmiddels op andere bedrijven verblijven, worden getraceerd en geruimd.