Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA-verzet tegen privatisering veiligheid en dienstverlening (06/11/02)

De N-VA verwerpt de plannen van minister Duquesne voor de privatisering van politietaken. Duquesnes pleidooi illustreert louter het falen van de politiehervorming. België heeft een van de duurste politiemachten ter wereld maar deze slaagt er volgens paars-groen niet meer in om essentiële bewakingsopdrachten te vervullen of diensten te verlenen aan de gemeenschap. Voor de N-VA is het verzekeren van de veiligheid van elke burger bij uitstek een taak van de overheid, niet van de privé-sector. Privé-bewakingsdiensten mogen zich dan ook enkel toeleggen op dienstverlening aan private bedrijven.

De politiehervorming zou zorgen voor een betere samenwerking tussen de verschillende politiekorpsen, voor meer veiligheid en een betere dienstverlening voor alle burgers. Ondanks de miljardenkost is er niet één politieagent meer op straat dan voorheen, het onveiligheidsgevoel is niet afgenomen.

Met de steeds verdergaande privatisering van politietaken gooit paars-groen de handdoek in de ring. De boodschap is duidelijk: "Wij kunnen het niet, dat de privé-sector het maar oplost".

De N-VA is stomverbaasd over het stilzwijgen van de 'sociale' partijen SP.A en Agalev. Kan het voor hen dat we evolueren naar veilige, elitaire scholen bewaakt door privé-firma's enerzijds en onveilige scholen anderzijds, beveiligde topwielerwedstrijden en onveilige kermiskoersen, veilige grootschalige popconcerten en onbewaakte lokale festivals...?

Veiligheid mag geen zaak zijn van rijk of van arm en veiligheid heeft géén politieke kleur. Veiligheid is níet het monopolie van extreemrechts, veiligheid is een mensenrecht.

Daarom wil de N-VA het recht op veiligheid in de Grondwet toevoegen als een nieuw sociaal grondrecht waardoor de overheid verplicht wordt concrete maatregelen te nemen.

De veiligheid van de burger moet een centrale afweging in het beleid worden zowel op het vlak van de preventie en de repressie als inzake de nazorg. Concreet betekent dit voor de N-VA o.a. een minimale politieaanwezigheid voor de echte politietaken inzake veiligheid en ordehandhaving, de handhaving van de rechtsregels en concrete en afdwingbare doelstellingen inzake criminaliteitscijfers en de ophelderingsgraad.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid en algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---