JAA!

Amsterdamse jongeren nemen stadhuis over

JAA!, Jongeren Actief voor Amsterdam, overvalt op 6 november 2002 om 14.30 uur de raadszaal in de Stopera. Met 80 jongeren gaan we tijdens de raadsvergadering de plaatsen van de burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden overnemen. Met deze overval presenteren we onze agenda voor 2002-2003 aan Amsterdam. Het is hoog tijd dat de Amsterdamse politiek naar ons gaat luisteren.

Wat is JAA!?
Wij zijn een groep jongeren van 12 tot 22 jaar met een klacht: wij vinden dat er in Amsterdam te weinig met ons rekening gehouden wordt. Daarom laten we zien waar jongeren in Amsterdam zich mee bezighouden. We bedenken ideeën en oplossingen voor problemen, en geven dit door aan de Amsterdamse gemeente. In Amsterdam wonen ongeveer 110.000 jongeren tussen de 10 en 24 jaar. We vinden dat we hierdoor als belangrijke gebruikers van de stad gezien moeten worden. 'Jongeren hebben WEL een mening, als je ons maar serieus neemt.' (Gerrit-Jan, 14 jaar)

Wat gaat JAA! doen?
We gaan in 2002 en 2003 de Amsterdamse gemeenteraad regelmatig gevraagd en ongevraagd van advies voorzien. Daarnaast vragen we met een aantal opvallende acties aandacht voor zaken die wij zelf belangrijk vinden.
JAA! richt zich niet alleen op de Amsterdamse politiek en ambtenaren. Wij willen ook graag andere Amsterdamse jongeren bereiken. Dit doen we door ze actief mee te laten denken en werken aan onze acties. Jongeren kunnen zich opgeven via www.jongamsterdam.nl.
Vanaf vandaag tot december 2003 pakken we verschillende themas aan. Dit zijn: huisvesting, plekken voor jongeren, groen en sociale veiligheid, buurtgevoel en de multiculturele stad. Deze onderwerpen zijn uitgekozen tijdens de Denktankdag in juni 2002 waar we met 50 jongeren over Amsterdam hebben nagedacht.

'Huisvestingsproblemen zijn we zat'
In Amsterdam is een tekort aan woonruimte voor jongeren. JAA! is het zat. In december 2002 presenteren we daarom de meningen en ideeën van Amsterdamse jongeren over huisvesting en plekken voor jongeren. 'We gaan desnoods met 100 jongeren een hele week in het stadhuis of op de Dam kamperen om te laten zien hoe hoog de nood is.' (Martine, 19 jaar)

'Meer plekken voor onze vrije tijd!'
Vooral voor jongeren van 12 tot 15 jaar zijn er in Amsterdam te weinig plekken waar ze hun vrije tijd kunnen doorbrengen. Volgens een onderzoek dat wij zelf hebben uitgevoerd is de kwaliteit en het aanbod van bijvoorbeeld voorzieningen onvoldoende. Daarnaast hebben we grote verschillen tussen de stadsdelen gevonden. 'In Osdorp is er maar een budget van 39 euro per jongere, terwijl dit in
Oud-West wel 376 euro is!' (Mohammed, 19 jaar)

De andere themas komen later aan bod.

Vragen?
Op de website www.jongamsterdam.nl kunt u meer informatie vinden over JAA! Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij het secretariaat van JAA! Secretariaat JAA!, Hoogte Kadijk 143 F19, 1018 BH AMSTERDAM. Tel.: 020-4226051.