Socialistische Partij

Ali Lazrak: sluit sommige islamitische scholen


06-11-2002 * Als onderzoek uitwijst dat islamitische scholen antidemocratisch en anti-integrerend functioneren, moet de overheid ze sluiten. Dit zei SP-woordvoerder Ali Lazrak woensdag bij de behandeling van de begroting van Justitie in de Tweede Kamer.

Lazrak verwees onder andere naar een Amsterdamse basisschool die niet volgens de regels te werk gaat. Jongens en meisjes krijgen er gescheiden onderwijs en mannen en vrouwen mogen elkaar geen hand geven. Het is de Taliban in Amsterdam.

De SP is van mening dat minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie een vervolgonderzoek naar de school instellen. Er vindt subtiele fundamentalistische indoctrinatie plaats. Als blijkt dat zo'n school niet in Nederland thuishoort, moet ze dicht.''

Femke Halsema van GroenLinks noemt de uitlatingen van demagogie. In een toelichting zegt Lazrak dat hij politici als Halsema nog erger vindt dan de mensen achter de fundamentalistische scholen. Politici als Halsema sluiten hun ogen voor de realiteit''.

Bestuursleden van de islamitische scholen misbruiken Nederlands subsidiegeld om aan de leerlingen politieke boodschappen mee te geven. Ze krijgen te horen dat ze superieur zijn aan andere mensen. Wie geleerd wordt boven anderen te staan, zal nooit volwaardig integreren.''

PvdA'er Adelmund vroeg zich tijdens de vergadering af waarom Lazrak zich alleen druk maakt om islamitische scholen en orthodox-christelijke scholen buiten beschouwing laat. Volgens Lazrak zijn christelijke scholen geen onderwerp van discussie. Die leveren vooralsnog geen maatschappelijke problemen van betekenis op.

Dossier integratie