---

Ministerie van Defensie



---

Nederland neemt met Duitsland het ISAF commando over

06-11-2002

Persbericht Ministerie van Defensie DV/PB107

De Nederlandse regering heeft besloten om samen met Duitsland begin volgend jaar voor een periode van zes maanden de leiding te nemen van de International Security Assistance Force (ISAF) die in Kabul gestationeerd is. Naar verwachting zal het commando over ISAF, dat nu in handen is van Turkije, medio februari 2003 aan Duitsland en Nederland worden overgedragen. Vandaag heeft de regering dit voornemen in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Delen van het in Münster gevestigde hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse Legerkorps zullen worden overgebracht naar de Afghaanse hoofdstad om te functioneren als kern van het ISAF-commando. De commandant van het legerkorps, de Duitse luitenant-generaal Van Heyst, wordt de commandant van ISAF. De Nederlandse brigade-generaal Bertholee wordt plaatsvervangend commandant . Over de datum waarop formeel het commando aan Nederland en Duitsland wordt overgedragen, wordt momenteel overleg gevoerd met de Turkse autoriteiten. In het kader van de inzet van elementen van het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse Legerkorps zullen ongeveer 400 Nederlandse militairen worden uitgezonden voor deze taak. Daarnaast blijft Nederland na de eerder overeengekomen datum (20 december 2002) eveneens voor een periode van zes maanden ongeveer 240 militairen leveren voor de Nederlandse compagnie, die deel uitmaakt van de huidige ISAF-veiligheidsmacht. Deze eenheid is ondergebracht bij een Duits bataljon. De totale Nederlandse bijdrage aan ISAF komt in het komend half jaar op ongeveer 640 militairen.
De extra kosten voor Nederland die gepaard gaan met het overnemen van het ISAF-commando worden geschat op tussen de 45 en 50 miljoen euro.

Gerelateerde pagina's

* Kamerbrief commando ISAF