Vopak NV

Besluiten en mededelingen Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vopak

Rotterdam, 6 november 2002

· Benoeming de heer J.D. Bax

· Benoeming de heer J.P. de Kreij

· Ontwikkeling resultaat volgens verwachting
· Extra storting in pensioenfonds

Koninklijke Vopak N.V. maakt bekend dat tijdens de vandaag gehouden Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders een aantal besluiten is genomen en er door de heer Van den Driest een toelichting is gegeven op de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten.

De heer J.D. Bax nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen De Vergadering heeft besloten de heer J.D. Bax met onmiddellijke ingang te benoemen tot lid van de Raad van Commissarissen van de vennootschap. De heer Bax zal het voorzitterschap van de Raad op zich nemen. De heer D.R. de Kat is, onder dankzegging voor de bewezen diensten, afgetreden als voorzitter en lid van de Raad van Commissarissen.

De heer J.P. de Kreij lid van de Raad van Bestuur en CFO De Vergadering heeft besloten de heer J.P. de Kreij per 1 januari 2003 te benoemen tot lid van de Raad van Bestuur en CFO van de vennootschap. Hiermee is de Raad van Bestuur op de gewenste sterkte van drie personen gekomen.

Ontwikkeling bedrijfsresultaten derde kwartaal
Tijdens de vergadering gaf de heer Van den Driest, voorzitter van de Raad van Bestuur, de volgende toelichting op de ontwikkeling van de operationele gang van zaken in het 3e kwartaal:

"De krachtige vraag vanuit de olie-industrie naar onze diensten in West Europa, het Midden Oosten en Singapore blijft aanhouden. In de chemische sector blijven de resultaten in Noord Amerika, Latijns Amerika en Azië goed op peil in tegenstelling tot West Europa, waar vooral de resultaten in de scheepvaart en overige dienstverlening achterblijven. De inspanningen om het kostenniveau te verlagen, vooral in de ondersteunende functies, worden onverminderd voortgezet. Per saldo gaan wij er nog steeds van uit dat de nettowinst, exclusief buitengewoon resultaat en pensioenlasten, in het tweede halfjaar in dezelfde orde van grootte zal zijn als die in het eerste halfjaar." Verbetering vermogensverhouding
In het derde kwartaal is de netto financieringspositie gedaald van ¤ 820 miljoen tot ¤ 757 miljoen, vooral door een zeer terughoudend investeringsbeleid. De verhouding tussen de netto financieringspositie en de EBITDA verbeterde van 2,89 tot 2,76. De verwachting is dat de netto financieringspositie zich vóór het einde van het jaar verder zal verbeteren.

Extra storting in het Nederlandse Vopak pensioenfonds De drie bestaande Nederlandse Vopak pensioenfondsen zullen samengaan middels een juridische fusie. Vóór eind 2002 zal een extra storting in het fonds worden gedaan om een goede basis te creëren voor het zekerstellen van de pensioenen op lange termijn. Deze extra storting bestaat uit een verhoging van de premie in 2002 met ¤ 10 miljoen en het beschikbaar stellen van een achtergestelde lening van eveneens ¤ 10 miljoen. Hierdoor kan het fonds de ingegane pensioenen per 1 januari 2003 met 2% verhogen en wordt een dekkingsgraad van 105% gerealiseerd, uitgaande van de waarde van de beleggingen op 30 september 2002.

Profiel
Als marktleider biedt Vopak onafhankelijke tankopslag en daarmee samenhangende logistieke diensten aan de olie- en chemie-industrie. Vopak exploiteert een internationaal netwerk van 75 tankterminals met een gezamenlijke capaciteit van circa 24 miljoen kubieke meter in 26 landen. Daarnaast heeft Vopak de beschikking over circa 220 zee- en kustvaarttankers en binnentankvaartschepen, meer dan 3.000 tankcontainers en een verscheidenheid aan strategisch gelegen logistieke warehouses.