Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Kabinet geeft vrijbrief volbouwen Nederland Afbraak open ruimte ingezet

Amsterdam, 6 november 2002 --- Milieudefensie vindt de plannen die het kabinet vandaag aankondigt in de Stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijk Beleid rampzalig. De begrenzing van oprukkende bebouwing door rode contouren wordt teruggedraaid terwijl de bescherming van de open ruimte met groene contouren wordt gedecimeerd. Als klap op de vuurpijl krijgt de verdere asfaltering van Nederland vrij baan.

De vorige Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening was al mild in het trekken van rode contouren. Het huidige kabinet besluit denkt dat het volbouwen van de open ruimte vanzelf wel stopt, en laat de rode contouren maar achterwege. Gecombineerd met het overboord gooien van de vijftig procent intensiveringsopgave (verdichten van bebouwd gebied) is de Stellingnamebrief een vrijbrief geworden voor het dichtmetselen van Nederland.

Het kabinet beperkt ook drastisch de bescherming van het groene landschap. Groene contouren worden alleen nog getrokken rond gebieden waar bescherming per se nodig is vanwege Europese richtlijnen. Groene gebieden rondom steden, het boerenlandschap en cultuurlandschappen zijn vogelvrij verklaard. Het zo noodzakelijke geld voor natuuraankoop voor de Ecologische Hoofdstructuur wordt gehalveerd. 'De open ruimte in Nederland wordt met dit plan ten grave gedragen,' aldus campagneleider Vera Dalm van Milieudefensie.

Met een eufemisme geeft het kabinet aan mobiliteit te willen accomoderen. Dat betekent in gewone mensentaal: meer asfalt. Een slecht idee, files zullen zich slechts verplaatsen. Bovendien levert dit plan nog meer uitstoot van schadelijke stoffen op en zullen de gezondheidsproblemen van omwonenden toenemen. 'Er is maar één conclusie mogelijk,' aldus Dalm,' dit is een rampzalig plan. Maar we rekenen er op dat de kiezer die het behoud van het landschap belangrijk vindt, in januari weet naar welke partij zijn kostbare stem wél moet gaan.'