Ingezonden persbericht


14:23 05-NOV-02
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Eerste successen actie Puntmuts
De reeds aangekondigde actie Puntmuts van de politie heeft een eerste succes opgeleverd. Politiemensen in burger zagen dat een 36-jarige man uit Purmerend in een warenhuis een aantal stripboeken onder zijn jas stopte en vervolgens wegging zonder de boeken te betalen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar bleek hij 10 stripboeken te hebben ontvreemd.

Op 6 november aan het eind van de ochtend zagen politiemensen in burger een hen bekende 49-jarige man uit Zaandam lopen, die zich al eerder aan winkeldiefstal had schuldig gemaakt. Zij zagen de man in een steeg kleding in een tas stoppen. Bij controle bleken er nog kaartjes van een winkel op de Gedempte Gracht aan te zitten. Personeel van die winkel bevestigde, dat deze kleding aldaar zojuist was gestolen. Ook deze verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Actie Puntmuts beoogt het tegengaan van berovingen, zakkenrollen, (brom)fietsdiefstallen en winkeldiefstal in de drukke maanden november en december.


**
17:40 05-NOV-02
LOC: WORMERVEER, ZAANWEG

Fietsendief op heterdaad betrapt
Een 37-jarige man uit Zaandijk werd door een Zaanse politieman, die op weg was naar huis, op heterdaad betrapt bij een poging een fiets te stelen. Hij zag, dat de man probeerde een cijferslot van een fiets open te maken. Hij herkende de man als een notoire fietsendief en hield hem aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar in verzekering gesteld. De rugtas van de man met gereedschap werd in beslag genomen.


**
14:49 05-NOV-02
LOC: PURMEREND, KOLFSTRAAT

Satelietontvanger gestolen uit woning
Tussen 09.00 en 15.00 uur brak men met vermoedelijk een koevoet, de voordeur van een flatwoning open. Daaruit stal men een digitale satelietontvanger. De bewoners waren niet thuis.


**
20:43 05-NOV-02
LOC: PURMEREND, JOHN F KENNEDYPLEIN

Gewapende overval op tankstation
Bij een tankstation werd een pompbediende door twee mannen bedreigd met een vuurwapen en gedwongen om geld, telefoonkaarten en sigaretten af te geven. De mannen kwamen het tankstation binnen en gingen achter elkaar voor de balie staan. De voorste man droeg een zwarte rugtas. Hij bestelde sigaretten en telefoonkaarten en terwijl de pompbediende deze pakte, haalde de achterste man een vuurwapen uit de rugtas van de man vóór hem en bedreigde de pompbediende daarmee. Vervolgens eiste men geld en ging één van de daders naar de kassa achter de balie. Daaruit pakte hij de bankbiljetten en telefoonkaarten. Vervolgens nam hij nog een aantal pakjes sigaretten weg, waarna beide daders het tankstation verlieten en weg liepen in de richting van de Pluutstraat. Het is nog niet precies bekend wat er werd ontvreemd. Beide overvallers waren negroïde mannen, ongeveer 20 a 22 jaar oud en droegen een lichte camelkleurige jas met capuchon, waarvan er één vermoedelijk met een zogenaamde houtje touwtje sluiting. De eerste dader was ongeveer 1,70 m lang en droeg een zwarte rugtas, een lichtkleurige broek en schoenen en op zijn hoofd een veelkleurige muts met horizontale strepen. De tweede dader was ongeveer 1,75 m lang, droeg een donkere broek en schoenen en had een op een petje gelijkende donkere muts met een rare klep op zijn hoofd. Uit het onderzoek is gebleken, dat een fietser de daders tegemoet is gefietst, toen deze het tankstation na de overval verlieten. De politie wil graag in kontact komen met deze fietser en met eventuele andere getuigen. Men kan bellen met nummer 0900-8844
**

07:44 06-NOV-02
LOC: PURMEREND, GOUWZEESTRAAT

Computer en fax gestolen bij bedrijf
In de afgelopen avond of nacht werd ingebroken bij een bedrijf gevestigd in een flatgebouw. Men heeft het slot van een tussendeur in de centrale hal van de flat afgebroken en vervolgens een andere tussendeur opengebroken. Daardoor kreeg men toegang tot de werkplaats van het bedrijf. De hele werkplaats werd doorzocht. Er werd een computer met beeldscherm en een fax gestolen.


**
07:59 06-NOV-02
LOC: ZAANDAM, PASCALSTRAAT

Potloodventer aangehouden
Na een melding van een getuige hield de politie een 51-jarige man uit Zaandam aan, omdat hij zijn ontbloot geslachtsdeel aan kinderen had laten zien. De man werd aangetroffen op een bromfiets en keek naar voorbij fietsende kinderen. Hij had een lange jas aan, waaronder zijn "worteltje" uit zijn gulp hing. Tegen de man zal een proces-verbaal worden opgemaakt.


**
08:30 06-NOV-02
LOC: PURMEREND

Verdachte zware mishandeling aangehouden
Een 17-jarige jongen uit Purmerend werd in het politiebureau aan de Waterlandlaan aangehouden, nadat hij zich daar had gemeld. De jongen wordt er van verdacht op 30 oktober een even oude plaatsgenoot zwaar te hebben mishandeld. Hij was met zijn bromfiets op volle snelheid tussen de benen van zijn slachtoffer gereden. Die probeerde daarop te ontkomen, maar werd door de verdachte weer ingehaald. Daarop sloeg de verdachte diverse malen hard met zijn vuist in het gezicht van zijn slachtoffer, gooide hem op de grond, schopte hem aan diverse kanten tegen zijn lichaam en sloeg hem nogmaals enige keren met zijn vuisten in zijn gezicht. Het slachtoffer liep door de mishandeling drie gebroken tanden, een gescheurde lip, pijn in zijn benen en diverse blauwe plekken op. Een eerder voorval op de kermis zou de verdachte tot dit geweld hebben gebracht. De verdachte werd in verzekering gesteld en zal aan de officier van justitie worden voorgeleid.


---