FNV

http://organisatie.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/10858/pageId/10243/instanceId/10860/itemId/6689/

FNV maakt zich zorgen over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in Brabant

Tijdens het symposium Brabant: het kennishart van Nederland, worden de Sociaal Economische verkenningen 2002 door het ETIN gepresenteerd. In deze economische vooruitblik wordt voorspeld dat de werkgelegenheid na 2003 wel weer gaat groeien, maar dat de groei van de werkloosheid pas in 2005 tot stand wordt gebracht. Inmiddels zijn er dan in Noord-Brabant bijna 100.000 werklozen en dat is bijna 9% van de beroepsbevolking. De FNV maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

Tijdens het symposium Brabant: het kennishart van Nederland worden de Sociaal Economische verkenningen 2002 door het ETIN gepresenteerd. In deze economische vooruitblik wordt voorspeld dat de werkgelegenheid na 2003 wel weer gaat groeien, maar dat de groei van de werkloosheid pas in 2005 tot stand wordt gebracht. Inmiddels zijn er dan in Noord-Brabant bijna 100.000 werklozen en dat is bijna 9% van de beroepsbevolking. De FNV maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

Kwetsbare groepen weer aan de kant
Sinds 2001 is er een stagnatie van de economische en werkgelegenheidgroei en lopen de werkloosheidscijfers sinds lange tijd weer op. De Brabantse economie is vanwege het zogeheten industriële fundament bijzonder conjunctuurgevoelig en recessies zijn dan ook direct in Brabant zichtbaar en voelbaar. De FNV maakt zich grote zorgen over de consequenties van deze ontwikkelingen voor de werkgelegenheid in Brabant. Juist de kwetsbare groepen dreigen (weer) de dupe te worden. De FNV signaleert dat werkgevers de afgelopen jaren in deze groepen onvoldoende hebben geïnvesteerd om ze vast te kunnen houden op de arbeidsmarkt. De FNV concludeert dat werkgevers veel mensen alleen maar in dienst hebben genomen om de hoge productiedruk op te kunnen vangen. De FNV pleit er sterk voor dat werkgevers juist in tijden van recessie investeren in nieuwe producten, in de ontwikkeling van het eigen personeel en in vernieuwing van de bedrijfsvoering. Daar schort het momenteel aan en veel bedrijven klagen nu hun nood.

Verdwijnen van werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt Het ETIN signaleert daarnaast dat veel productieactiviteiten de komende jaren verplaatst dreigen te worden naar de zogeheten lage-lonen landen in Oost-Europa en in Azië. Daarmee verdwijnt veel werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Deze ontwikkeling vraagt om een pro-actieve houding van sociale partners en de overheden. De FNV pleit ervoor dat er reeds nu geïnvesteerd wordt in het behoud van vakmanschap op VMBO-MBO-niveau naast het HBO-niveau. Brabantse werkgevers kunnen het zich niet veroorloven om laagwaardige arbeid af te stoten en zich enkel te gaan richten op kennisintensieve activiteiten. Met andere woorden, ook bedrijven dienen te investeren in de sociale duurzaamheid van Brabant.

Werkgelegenheid op langere termijn
Tijdens zwaar weer dient de koers bijgesteld te worden om een ramp te voorkomen. Op langere termijn dient zich een vergrijzingsgolf aan en komen er minder mensen beschikbaar op de arbeidsmarkt. De FNV pleit er daarom voor dat sociale partners en overheden nu de handen ineenslaan en een gezamenlijk beleid gaan formuleren waarmee enerzijds de economische structuur in Brabant versterkt wordt en anderzijds de werkgelegenheid in Brabant optimaal blijft voor alle groepen van de beroepsbevolking. Volgens de FNV is het noodzakelijk om nu het debat te voeren en een visie te formuleren hoe Brabant in de toekomst er economisch voor dient te staan, waarbij rekening wordt gehouden met de demografische ontwikkelingen.

Actieplan
Om de ontwikkelingen op korte en lange termijn aan te pakken dient er volgens de FNV nu een actieplan ontwikkeld te worden. In dit actieplan moeten activiteiten en projecten ontwikkeld worden die op korte termijn het behoud van werkgelegenheid en vakmanschap in Brabant weten te behouden. Daarnaast dienen er reeds nu initiatieven genomen te worden om de ontwikkelingen op lange termijn voor te zijn en oplossingen aan te dragen voor problemen die wij nu reeds kunnen voorzien. Onderdeel van dit actieplan zou een monitor moeten zijn, waarmee actuele arbeidsmarktontwikkelingen gesignaleerd kunnen worden . Op basis van deze informatie kan er dan breed in de Provincie arbeidsmarktbeleid ontwikkeld worden dat hout snijdt en de impasse van de huidige RPA s overstijgt.