Rijksvoorlichtingsdienst

Detail van een flatgebouw 6 nov 2002
Stadsvernieuwing wordt voortgezet

Gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen moeten doorgaan met het verbeteren van de kwaliteit van het wonen in de stad. Dit schrijft minister Kamp (VROM) in een brief bij het onderzoek Kwalitatieve WoningRegistratie 2000.

Aan de hand van inspecties en bewonersenquêtes is in het onderzoek gekeken naar zowel de kwaliteit van de woningen als naar het oordeel van de bewoners. Uit het onderzoek blijkt dat veel bewoners van de voormalige stadsvernieuwingsbuurten ontevreden zijn over de verloedering en de daarmee samenhangende onveiligheid. Criminaliteit blijkt een belangrijke reden te zijn om te verhuizen. Bouwtechnisch gezien zijn de woningen de afgelopen tien jaar flink verbeterd: slechts 1% van de woningen in de stad is slecht, tegen nog 9% in 1990. Wel moet het aantal toegankelijke woningen flink omhoog omdat het aantal mensen met een fysieke beperking is toegenomen. In het energieverbruik is vooral bij de bestaande woningen nog aardige winst te behalen. Een nieuwe subsidieregeling gaat binnenkort de fiscale energiepremieregeling vervangen.

In een brief stelt minister Kamp dat het beleid van stedelijke vernieuwing wordt voortgezet omdat het noodzakelijk blijft te investeren in de herstructurering van woningen en in de openbare ruimte in probleemwijken. De minister heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron:
Persbericht ministerie VROM

Meer informatie:
Onderzoek Kwalitatieve WoningRegistratie 2000