GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 november 2002 15:45
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kabinet doet groene ruimte in de uitverkoop

( 6 november 2002)

De plannen van dit kabinet laten Nederland dichtslibben met asfalt en beton. Terwijl miljoenen vierkante meters bedrijfsruimte leegstaan, wil het kabinet massaal gaan bouwen in de groene ruimte. Waardevolle polders als het Groene Hart en de Hoeksche Waard zullen verdwijnen. Rust, ruimte en stilte zullen nóg schaarser worden. De 'Stellingnamebrief', voorloper van de Nota Ruimte, leidt tot een land waarin niemand meer wil wonen.

De Stellingnamebrief van minister Kamp is niet realistisch. De berekening van de ruimtevraag is gebaseerd op de scenario's met de hoogst mogelijke groei van economie en bevolking. Maar de economie hapert. Projectontwikkelaars kunnen hun bedrijfspanden aan de straatstenen niet kwijt en de vraag naar dure koopwoningen neemt af. Desondanks doet het kabinet de waardevolle open ruimte in de uitverkoop. Er is grote behoefte aan natuurontwikkeling, voor wandelaars en fietsers. Het kabinet plant in het buitengebied echter op grote schaal bedrijven, glastuinbouw, bungalowparken en snelwegen. Maar dit demissionaire kabinet moet ook de hijskranen en stoomwalsen maar even laten staan.

Het kabinet doet voorstellen om de zeer rijken in de gelegenheid te stellen kasteeltjes te bouwen in de natuur. Dat getuigt van een eenzijdig wereldbeeld van dit Bentley-kabinet. Des te schrijnender is het dat iedere ambitie om verouderde stadswijken te vernieuwen in de Stellingnamebrief ontbreekt. GroenLinks pleit voor een 'Deltaplan betaalbaar kopen en huren'. Daaraan is veel meer behoefte dan aan het huisvesten van enkele honderden zeer vermogenden ten koste van de natuur.

Projectontwikkelaars worden nu slapend rijk. Per nieuwbouwwoning verdienen zij tot vijftigduizend euro. Het is te betreuren dat de Stellingnamebrief geen grondpolitieke maatregelen bevat om deze onrechtvaardige verrijking tegen te gaan. GroenLinks wil dat de mega-winsten van ontwikkelaars worden afgeroomd. De opbrengst moet worden gestoken in betaalbare huur- en koopwoningen en in groen in en rondom de stad.

Nederland is dichtbevolkt. Daarom dient de regering een duidelijk en daadkrachtig ruimtelijk beleid te voeren om de schaarse ruimte te verdelen. Alle zeggenschap overhevelen naar gemeenten is dan niet de methode. De optelsom van alle individuele wensen leidt tot een verdere verrommeling en het dichtslibben van de open ruimte. Behoud en ontwikkeling van de natuurgebieden en de 'Nationale Landschappen' zijn een collectieve verantwoordelijkheid. De rijksoverheid moet deze gebieden actief beschermen.

Ineke van Gent, 6 november 2002


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -